Драма в САЩ: Няма отрова за смъртните присъди

0

За Съединените щати става все по-трудно да изпълняват екзекуциите на осъдените на смърт затворници. Разходите са огромни, в страната липсват достатъчни количества отрова, освен това има недостиг на квалифицирани кадри, съобщава АРД в статия по темата.

В общо 27 от 50-те американски щата смъртното наказание е разрешено. Федералното правителство и армията също могат да го налагат. През 1972 г. Върховният съд на САЩ обяви смъртното наказание за противоконституционно, но през 1976 г. то отново бе позволено.

Оттогава до днес в страната са били изпълнени общо 1567 екзекуции. От около 20 години обаче техният брой рязко спада.

Миналата година са били изпълнени само 18 смъртни наказания в Тексас, Оклахома, Мисисипи, Мисури, Аризона и Алабама. Щатът Тексас винаги е бил първенец в това отношение.

Недостатъчно квалифициран персонал

В Аризона 51-годишният Аарон Ганчес чака да понесе наказанието си за убийството на бившия съпруг на приятелката си през 2002 година, разказва АРД. Въпреки че датата вече е насрочена, почти сигурно е, че екзекуцията ще бъде отменена. Причината – новоизбраната губернаторка от Демократическата партия Кейти Хобс поиска от Върховния съд на щата да потвърди, че не е длъжна да я изпълни.

Хобс се кандидатира с предизборно обещание да поправи недъзите на затворническата система, така че екзекуциите да могат да се изпълняват по правилния начин, ако изобщо се изпълняват. През 2014 г. изпълнението на най-тежкото наказание на затворник чрез смъртоносна инжекция в щата се проточи повече от два часа. Осъденият се е задъхвал и давил повече от час, разказа след това неговият адвокат.

2022 година – годината, в която смъртоносната инжекция навърши 40, постави рекорд за неправилно извършени екзекуции чрез инжекция в САЩ. От изпълнените 20 смъртни наказания, при 7 е имало видими проблеми, посочва „Информационен център за смъртното наказание“.

Недостиг на отрова и висока цена

Липсата на отрова за екзекуции е предизвикателство и за правоприлагащите органи в щата Айдахо. Заради това от 1 юли там отново ще може да се изпълнява смъртно наказание чрез разстрел. В края на март републиканският губернатор Брад Литъл промени закона, след като датите за екзекуция на затворник трябваше на два пъти да бъдат отменяни. Причината е, че съставките, необходими за приготвянето на смъртоносната инжекция, не бяха налични.

Броят на изпълнените смъртни присъди намалява заради недостига на специфични химически съединения и опитен персонал. Но високите разходи за екзекуциите стоят в основата на тази тенденция, коментира АРД.

Отрова, ток, газ, бесило, куршум

Откакто смъртното наказание бе възстановено през 1976 г. повечето престъпници – 1387 на брой – са били изпълнени със смъртоносна инжекция. На електрическия стол са били поставени 163 души, други 11 – в газовата камера, трима са били обесени, а други трима – разстреляни.

В някои щати като Алабама, Калифорния, Южна Каролина или Вирджиния, осъденият има право да избере по какъв начин да умре. В Мисисипи, Оклахома и Юта, а от юли и в Айдахо, смъртната присъда може да бъде изпълнена чрез разстрел.

В Аризона в момента 110 затворници очакват деня на своята екзекуция. Миналата година са били изпълнени три смъртни присъди. Според губернаторката Хобс липсва опитен и квалифициран персонал за провеждане на процедурите. Тя уточни, че Аризона не може да намери хора за поставяне на смъртоносната инжекция и в момента няма договор с фармацевт, който да приготвя отровата пентобарбитал.

Повечето американци подкрепят смъртното наказание

В историята на смъртното наказание в САЩ почти 150 души, прекарали години в затвора след подобна присъда, са били оправдани. Подобни грешки на правосъдната система обаче не водят до преосмисляне на подкрепата за най-тежката присъда. Проучване на социологическия институт „Пю“ показва, че повечето американци продължават да я поддържат. Въпреки че 78% признават, че съществува известен риск от екзекутиране на невинни хора.

„Дойче веле“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.