Доклад на ДАНС затвори Руската църква

0

Православният храм “Св. Николай Чудотворец” в центъра на София, известен като Руската църква, осъмна с катинари, а стотици вярващи през целия ден вчера се молеха пред заключените врати след експулсирането на трима свещеници – един от Русия и двама от Беларус от властите у нас в четвъртък вечерта.

Духовниците бяха посочени от ДАНС за шпиони, а вчера цял ден от Светия синод не изказаха позиция за грандиозния скандал. За сметка на това ротационният премиер Николай Денков заяви, че решението за експулсирането на свещениците е на ДАНС и самият той няма нищо общо с него.

“Има доклад на ДАНС, аз само се запознах с него”, каза Денков и прехвърли реплики към президентството заради реформата в службите. За експулсираните духовници вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че ако службите за сигурност имат достатъчно сигнали и доказателства, те са в правото си да го направят.

Междувременно от Москва говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Руската църква в София затваря, а обявените от ДАНС за шпиони духовници от храма, са откарани от българските миграционни власти в кола с решетки на прозорците, за да си съберат нещата от храма, а оттам да бъдат транспортирани до границата със Сърбия”.

“Москва е шокирана и възмутена от изгонването на тримата свещеници от Руската православна църква (РПЦ) от България, София цели прекъсване на отношенията между православните църкви на двете страни”, посочва в коментар Мария Захарова.

“Руската православна църква се използва за геополитическите интереси на Русия. Това е дългосрочната стратегия на Путин и неговия режим. Не съм изненадана”, заяви бившата външна министърка Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС).

“Познавам архимандрит Васиан лично, познават го много хора. Един вярващ и добър човек, обичащ България и предан на православието и славянството. Нацистка България и нейната Държавна сигурност, начело с Гешев, не посегнаха върху Руската православна църква. Но днешната сигурност на сглобката гони тримата свещеници, за да затвори Руската църква”, заяви от своя страна лидерът на АБВ Румен Петков и припомни безпрезедентното изгонване преди година на близ 70 служители на руското посолство, заради подозрения в шпионаж.

През целия ден вчера в района на Руската църква имаше засилено полицейско присъствие, а вярващи започнаха и подписка с искане за отварянето на храм “Свети Николай Мирликийски Чудотворец”, тъй като в криптата под олтара му е гроба на Свети Серафим и опашката от богомолци от цялата страна там не секва.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.