Ден 2: Отнеха колите на пияни и надрусани шофьори във Видин и Враца

0

Още на втория ден след влизането на поправки в Наказателния кодекс, които позволяват отнемането на автомобили на хванати с алкохол или наркотици водачи, полицията се похвали с няколко такива случаи. След като това бе направено в Бургас с тир и кола, то само за часове са отнети два автомобила на шофьори във Видин и Враца.

В първият случай е спрян за проверка автомобил, управляван от 38-годишен мъж. Установено е, че той е шофирал с 2,75 промила алкохол. Колата е иззета и оставена на съхранение в база на МВР, а мъжът е задържан, съобщават от полицията. Малко преди това, на бул. „Панония“ във Видин униформени са спрели за проверка автомобил, управляван от 30-годишен мъж. Установено е, че той шофира под въздействието на бензодиазепини. Колата е била иззета, а той е арестуван.

Втори ден продължават и анализите и критиките на новите норми в НК. „Не е адекватно отнемане на автомобил, когато говорим за различни по тежест деяния. Когато умишлено се причини телесна повреда или смърт, изобщо няма такова отнемане. Ако при непредпазливост се причини смърт или телесна повреда на повече от едно лице, има възможност съдът да отнеме колата, а когато има алкохол или наркотици в кръвта, задължително следва отнемане. Това показва обратна на нормалната човешка логика наказателна репресия“, обяви по Нова тв  адвокат Александър Кашъмов.

По думите му стойността на отделните МПС е различна, много по-адекватна санкция е глобата. „Например при произшествие с тир, тъй като не е негов собственик, водачът ще трябва да плати само равностойността му. Това нарушава основни човешки права, защото шофьорът няма как да го плати“, посочи той.

Адвокат Силвия Петкова пък смята, че отнемането на автомобили е уредено като форма на наказание, а то не е такова. „Ако беше наказание, щеше да се говори за конфискация. МПС би могло да се квалифицира като предмет на престъплението, като превантивна мярка, за да не се извърши ново престъпление. Отделно това наказание е непропорционално, защото всеки автомобил има различна стойност. Излиза, че водачи, извършили едно и също престъпление, ще носят различна по степен наказателна отговорност. На един шофьор с по-евтин автомобил ще му струва по-евтино отнемането“, смята тя.

Според нея кръвните тестове могат да покажат употреба на наркотици седмица назад. „Тоест човек, който шофира, употребил дрога седмица назад, не създава опасност за движението, защото в настоящия момент не е приел наркотици. Не се е качил целенасочено употребил субстанции, както е в други случаи“, коментира адвокатът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.