Демерджиев в атака: Прокуратурата мачка знакови дела

0

Прокуратурата държи на трупчета и мачка знакови разследвания. Това потвърди по време на изслушване в парламента служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Той не влезе в конкретика, но посочи, че има много разследвания, които МВР е изработило и са готови за съд, но които след това потъват в прокуратурата.

Наблюдават се два типа чадъри – от политически или криминални.

Демерджиев обясни, че когато е встъпил в длъжност е имал разговори с прокуратурата и част от затлачените дела са се задвижили. „Но не се задвижиха всички. И към днешна дата има производства, които необичайно се бавят или са прекратени при обстоятелства, които заслужават особено внимание“, посочи министърът.

Той обясни, че още миналото лятото е предал на министъра на правосъдието списък с 13 производства на ГДБОП и 23 производства на националната полиция, които според МВР се бавят от прокуратурата. Правосъдният министър е сезирал Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, но той не е намерил нищо нередно. „Делата са приключени при нас най-късно 2020 г. и след като 2023 г. никой не е върнал никакво указание, а делата продължават да са висящи, възниква въпросът какво се е правело толкова дълго време“, каза Демерджиев.

По думите му и към момента има такива дела с висок обществен интерес, по които не се работи по необясними причини – поне 8 на полицията, 15 на ГДБОП, поне 75 в областните дирекции на МВР. „Това са твърде много случаи. Тук не попадат тези на прекратявания със странни мотиви. В момента събирам тази информация, ще я предоставя“, посочи министърът.

Пълният списък на делата е по-правилно да се дебатира във вътрешната комисия на парламента, смята Демерджиев.

Технологията на затлачването, според Демерджиев е следната – делата се изземват от МВР, предават се на следовател, след това отивали в закритата вече спецпрокуратура и там биват „спирани, обединявани и забавяни с всякакви тактически прийоми“. Според министъра е добре, че след закриването на спецправосъдието част о т тези дела ще се върнат по места.

„За мен е неприемливо, когато делото е изработено от полицията, прокуратурата да чака години, за да се произнесе с краен акт. Няма повод за такъв размисъл. Това е изкуствено забавяне, докато фокусът на общественото внимание се отклони“, посочи Демерджиев. „В момента, в който едно дело стане твърде опасно, то преминава в ръцете на следствието и там нещата се променят и като динамика, и като резултати“, допълни той.

Според него трябва да се направят законодателни промени. Като например да не се позволява толкова лесно на следствието да изземва дела от МВР. А също така актовете на прокуратурата, с които се завършва едно наказателно производство, да бъдат публични и подредени в регистър. Министърът отново пледира и престъпленията, извършени от магистрати, да не се разследват от тях самите, а от МВР.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.