ДАНС и Външно проверяват списъка с БГ мишени на „Миротворец“

0

Парламентарната външна комисия е възложила на Мария Габриел и на заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова да проучат случая с черния списък на украинския сайт “Миротворец”, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който оглавява комисията:

“Абсолютно е недопустимо там да влизат журналисти българи и съответно зам.-председател на парламента. Това е недопустимо. Очакваме външната комисия и службите да ни отговорят, така че кой стои зад тези всичките хора”.

Председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност в НС Даниел Митов съобщи, че свиква заседание на комисията във връзка със списъка с имена на българи врагове на Украйна в сайта “Миротворец”.

Преди това от БСП и “Възраждане” призоваха за спешни реакции на външно министерство и на спецслужбите заради вкараните имена на български политици, учени и журналисти в списъка на украинския сайт.

Пред “Труд news” Велислава Дърева каза, че досега е открила имената на 17 българи в списъка в т. нар. “Чистилище” на сайта. Това са проф. Андрей Пантев, проф. Ваня Добрева, проф. Иво Христов, проф. Светлана Шаренкова, доц. Валентин Вацев, Георги Първанов, Велислава Дърева, Велиана Христова, Диляна Гайтанджиева, Елена Йончева, Румен Петков, Христо Георгиев, Христо Маринов, Николай Малинов, Магдалена Ташева, Волен Сидеров, Кристиан Вигенин. “Миротворец” е украински сайт с база данни за лица, които Украйна счита за врагове на страната. Официално се нарича “Изследователски център за признаци на престъпления против националната сигурност, мира, човешката сигурност и международни правов ред на Украйна”.

Като адреси в горния десен ъгъл на сайта са посочени Ленгли, Вирджиния (където се намира централата на ЦРУ) и Варшава, Полша. Има две полета за администраторски достъп чрез потребителско име, парола и код – за украински и за чуждестранни служби.

Сайтът крие кой е собственикът и къде се хоства, показва проверка в световната база данни за домейни WHOIS. Всички данни за сайта са скрити чрез платформата Cloudflare.

Главната страница на “Миротворец” е с брутални снимки на трупове на руски войници.

“Миротворец” е създаден през 2014 г. по инициатива на тогавашния нещатен сътрудник на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, който по-късно става зам.-министър в украинското МВР, оставайки на този пост до 2021 г.

От създаването му до средата на май 2016 г. “Миротворец” сочи като свои партньори украинското МВР, СБУ (Служба за сигурност на Украйна) и други официални силови структури.

Списъкът на “Миротворец” в момента обхваща над 6000 журналисти, политици, общественици от целия свят.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.