Данъчни измами за милиони: Как през кухи фирми са търгувани луксозни коли

0

Нова схема с данъчни измами за милиони. Прокуратурата разкри, че през кухи фирми се търгували скъпи коли, за да не се плаща ДДС.

„Схемата действа както обичайно действат в този вид схеми за данъчни измами. Касае се за мащабна схема за внос на стотици луксозни автомобили от страни членки на Европейския съюз за период около една година. Тези автомобили се внасят у нас чрез търговско дружество, което е фиктивно няма реалната дейност. Собственост е на подставени лица. Това дружество на свой ред фиктивно продава автомобила на други още такива дружества като се получава мрежа от фиктивно създадени дружества, докато автомобилът стигне до реалния доставчик на тези стоки“, каза в предаването „Тази сутрин“ зам.-градският прокурор на София Чавдар Пастованов.

„Потребителите плащат ДДС 20% от стойността на сумата, за която купуват автомобила. Документално това ДДС се води платено по веригата до дружеството вносител, което обаче се оказва кухо и реално няма активи с които да обезпечи задължението си да начисли и внесе ДДС-то и фактически Националната агенция по приходите не успява да го събере, тъй като няма активи които да бъдат обезпечени“, посочи той.

„Генерираният оборот от тези продажби за период от близо една година е около 30 милиона лв. Респективно щетата за държавния бюджет под формата на пропусната полза е около 6 милиона лв., които пари са платени от купувачите на автомобилите, но вместо в държавния бюджет, са отишли незнайно къде. Нашата цел е да установим кои хора стоят зад тази схема и да съберем доказателства за да може да им повдигнем обвинение“, каза зам.-градският прокурор.

По думите му първият положителен ефект от съвместната дейност на прокуратурата, МВР и НАП преустановяването действието на тази схема.

Той посочи, че подставените лица нямат субективно отношение на към дейността на тези фирми. „Това са просто едни лица, които си дават личните данни и самоличността, за да стават собственици на десетки фирми и оттам нататък те не се интересуват от дейността и за какво се използват тези фирми“, посочи Чавдар Пастованов.

По думите му ще бъдат разследвани хората, които стоят в основата на схемата. Максималната присъда, която могат да получат е 8 години затвор и конфискация на имуществото. Той посочи, че подставените лицата биват мотивирани с дребни парични суми.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.