Цивилни полицаи дебнат копърките! 3 бона глоба и отнемане на книжката

0

Полицаи под прикритие дебнат незаконните таксита на руската „Максим“, които вече действат чрез мобилното приложение Tuda, пише в. „Телеграф“.

Ченгетата били цивилни и като граждани си поръчвали превоз през приложението, представяйки се за обикновени пътници. Това е единственият начин да наложат глоба за незаконен превоз на пътници – като хванат извършителя на място.

Шофьорите на нелегалните таксита са доста наплашени, тъй като санкциите са много солени – 3000 лева глоба и отнемане на книжката. Заради дебнещите полицаи под прикритие водачите са се изхитрили и мнозина от тях обявяват през приложението неверни данни за автомобила си – марка и регистрационен номер.

Така пътникът чака например BMW, защото така му казва приложението, но в крайна сметка пристига Opel. Идеята е, когато дойдат на адреса, шофьорите да могат да избегнат капана на ченгетата в последния момент, като решат въобще да не ги качат, уж са случайно минаваща кола. Действаме по интуиция, обясниха водачи.

Незаконните таксита на „Максим“ бяха забранени официално през 2019 г. от Комисията за защита на конкуренцията. Оттогава превозите се извършват под друго име чрез мобилното приложение Tuda.

Пътниците прибягват до услугите на незаконните таксита най-вече заради по-ниската с около 30% цена. Например курс, за който жълтите коли вземат 25 лева, през Tuda излиза 17. Една от причините е, че нелегалните таксита действат изцяло в сивата икономика и не плащат данъци. Водачите използват собствени коли, а поръчките минават през приложението без участието на диспечер, от което също се пестят разходи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.