Червен депутат стана зам.-шеф на Държавен фонд „Земеделие“

0

Поредна смяна по върховете на Държавен фонд „Земеделие“. От Министерството на земеделието съобщиха, че е назначен нов зам.-директор  – Димитър Горов. Но новината е доста изненадваща, защото през юли, малко след като кабинетът „Денков“ пое властта, Горов бе един от тримата освободени зам.-началници на фонда. Сега разбираме, че е „реабилитиран“ и че поема същите ресори, за които отговаряше в периода 19 август 2022 г. – 12 юли 2023 г. –  „Селскостопански пазарни механизми“ и „Инвестиционни схеми за подпомагане“.

Не е ясно какво се е променило от юли насам, та Горов се връща на поста. Тогава за освобождаването му не бяха посочени мотиви, сега също няма „обосновка“. Формално решението за избора на зам.–директори се взима от Управителния съвет на ДФЗ, но е публична тайна, че такива кадрови въпроси се решават на по-високо равнище.

Димитър Горов е познат като депутат от БСП в три парламента (41-то, 42-ро и 43-то Народно събрание) и като общински съветник в Ловеч. Работил е над 10 години в общинската администрация в Ловеч. След като се отказва от депутатската работа, Горов се захваща сериозно с агробизнес  – отлежда овце и кози. Завършил е счетоводство. Бил е директор на „Информационно обслужване“ –  Ловеч.

През юли на мястото на Горов бе сложен Камен Диков. Изненадващо обаче новоназначеният зам.-директор обяви, че се отказва от поста – по лични причини. Медиапул“ писа, че една от версиите за този отказ е, че Диков не е получил ресорите, които е очаквал – а именно двете европрограми „Програма за развитие на селските райони“ и „Рибарство и аквакултури“.

На 4 август Диков бе освободен и позицията остана вакантна. Очевидно не е бил намерен по-подходящ човек от Димитър Горов. Начело на фонд „Земеделие“ е Георги Тахов, назначен от първия служебен кабинет на Гълъб Донев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.