Брендо се представил като възпитаник на помощно училище, за да получи украински паспорт

0

Като възпитаник на помощно училище се представил Евелин Банев-Брендо пред миграционната служба, за да се сдобие с украински паспорт. Това става ясно от решението на съдия Матохнюк от Седми апелативен административен съд, с което разполага „България Днес“. То не е окончателно и може да се обжалва пред касационната инстанция.

Остава загадка защо Кокаиновия крал се е съгласил да бъде представен като загубеняк, каквото е мнението за посещаващите помощно училище. Макар да се води за ученици със специални потребности, общите представи са, че този тип школо е за изостанали деца. Неясно с чия помощ, за да сглоби историята си, че е роден и живял в Украйна, Банев приложил удостоверение номер 6 за завършено образование.

Докато го чакат присъди в три държави и е разследван в четвърта, Кокаиновия крал решава да се заиграе с украинската съдебна система в опит да спаси тескерето си. Именно благодарение на него той избегна екстрадиция в Румъния или България. Оказа се, че според местните закони като украински гражданин не може да бъде екстрадиран за престъпления в други страни. Така нашенецът изкара само 15 дни в килията след ареста му в Киев. После изчезна в нелегалност, а според службите се крие някъде на територията на Украйна.

През това време властите се заеха да нищят как диреният от Интерпол наркотрафикант се е уредил с паспорта. Проверката на Държавната миграционна служба (ДМС) излезе с решение за отнемане на документа като невалиден. Брендо първо обжалвал резултата от проверката, а след това и идентичното съдебно решение от юли м.г.

Нашенецът не се примирил и обжалвал на втора инстанция. Със защитата му се позовават на неправилно приложение на нормите на материалния закон и нарушение на нормите на процесуалния закон, довели според тях до неправилно решение. Адвокатът на Банев поискал да представи информация за издаването. За целта е приложил копие от лична карта, според която клиентът му е гражданин на Украйна.

От данните по делото стана ясно, че Кокаиновия крал се е сдобил с тескерето, като се е представил за роден в Донецк, някога част от СССР. Пред миграционната служба той поискал замяна на някогашния си невалиден паспорт на гражданин на СССР по образец от 1974 г. с нов украински.

За да докаже произхода си, е приложил още копие от удостоверение за раждане от 16 октомври 1968 г., копие от военен билет от градския военен комисариат на Донецка област от 17 октомври 1986 г. и копие от удостоверение за завършено помощно училище, издадено на 25 юни 1985 г. Така служителите решили, че самоличността е установена, което е основание за издаване на паспорт. Той му е издаден на 16 декември 2015 г. от отдела на ДМС в Житомир.

Извън тази скалъпена история се знае, че Банев всъщност е прекарал детството си в родния Тополовград, където през 1982 г. е завършил средното си образование. В следващите две години отбил задължителната си военна служба в Ямбол, а след това се записал в Национална спортна академия, тъй като от малък тренирал борба.

Официалната проверка на украинските власти показала, че паспортът е издаден на неидентифицирано лице, тъй като за Брендо липсвали каквито и да е данни. За него не са намерени никакви актове в Държавния регистър на актовете за гражданско състояние. Не е открит и актът му за раждане.

Освен това проверката установила, че старият паспорт няма как да е бил издаден от Отдела за вътрешни работи на Донецкия градски изпълнителен комитет, тъй като по това време в тази област не са използвани документи от серията NN, какъвто е неговият. По закон при унищожаване на паспорт се попълва заявление, което трябва да се пази в архива, а такова не е открито. Затова служителите на Темида приемат, че документът е издаден в нарушение на закона.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.