БРАВО, МОМЧЕТА! Спасители откриха жена с тежка травма в Пирин (снимка)

0

Спасители откриха в Пирин и откараха в болница жена с тежка травма на кръста. Спасителната операция на отряд Банско към Планинската спасителна служба е продължила цели 12 часа. Акцията е приключила около 5 часа сутринта, а е започнала около 17.00 в събота следобед. Тогава е потърсила помощ самата пострадала.

Снимките на Георги Любенов можете да видите ТУК.

Туристката е пострадала около връх Джано, над Попово езеро – това е на 2600 метра надморска височина, поради което работата е била трудна и тежка заради отдалечеността и голямата надморска височина.

Екипът от 19 спасители от Банско, Разлог и Добринище успява да стигне до нея около 22.00 часа.

12 планински спасители от Отряд „Банско“ и четирима техни колеги от отряда в Разлог заедно с трима от отряда в Добринище се пребориха за живота на туристката. Спасителите я свалиха на ръце на носилка от планината до долу.

Пострадалата жена е настанена в болницата в Разлог. Оплакала се е от силни болки в гърба, но подробности за състоянието й не се съобщават.

„Това са едни от най-трудните акции – нощна и много отдалечена. Акцията протече нормално, на ръце се пренесе жената. Поискахме хеликоптер, но е имало проблеми с метеорологичните условия и хеликоптер не можеше да излети“, обясни Методи Баненски от ПСС-Банско пред бТВ.

Планинският спасител разказа, че веднага след сигнала е поискан и хеликоптер от военните, но заради лоша метеорологична обстановка и видимост са получили отказ от Авиобаза „Крумово“.

Поредният тежък инцидент нависоко в планината отново вади на показ крещящата нужда от Спешна помощ по въздуха, каквато страната ни единствена в ЕС няма.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.