Божков се прибира в България: Ще кацна в София около 15,30

0

Васил Божков днес се прибира в България.

„Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30“, обяви на своята Facebook страница Васил Божков, добавяйки снимка от самолета.

В Бургас вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че МВР е запознато със случая. Полицаи ще чакат бизнесмена и ще го задържат, за да го отведат при прокурор. Там трябва да му бъде повдигнато евентуално обвинение, посочи министърът на вътрешните работи, предаде NOVA.

Софийска градска прокуратура напомня, че „Гранична полиция“ би следвало да го задържи, тъй като Божков е обявен за издирване. Спрямо него има и наложена мярка за задържане за срок до 72 часа, казват още от СГП.

Процедурата след доброволното му прибиране е следната: след установяването на лицето, органите на МВР следва да го предадат на следователи, които да му предявят постановления в качеството му на обвиняем по три наказателни дела. Божков трябва да  бъде разпитан в качеството му на обвиняем, като след това наблюдаващите прокурори ще преценят дали да внесат искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, която следва да се определи от съда.

Адвокатът на Васил Божков Георги Гатев коментира пред NOVA прибирането му у нас. „Процедурата е такава – да бъде задържан и насочен към прокуратурата, за да извършат с него съдебните действия. Той отдавна е взел това решение, но имаше пречки от месец май, които го възпрепятстваха да си пристигне по-бързо, каза юристът.

Васил Божков, който пребивава в Дубай, през май написа в своя Facebook профил, че е готов да се върне в България като защитен свидетел.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.