Босовете на NEXO се преселиха в Канада, обмислят нова криптосхема

0

Антони Тренчев и Коста Кънчев се изнесли скоропостижно от Дубай заради проблеми с арабски инвеститори

Босовете на криптобанката Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев са напуснали Дубай тази есен, където се укриваха месеци наред след акцията на прокуратурата срещу действащото от София без финансов лиценз дружество за търговия с дигитални финанси и са се установили за постоянно в Торонто, Канада, научи „Уикенд“ от доскорошни служители в дружеството им.

Внезапното напускане на Дубай от страна на Тренчев и Кънчев се е състояло в средата на месец октомври, броени дни след като Софийски градски съд отмени европейските им заповеди за арест, издадени от прокуратурата. Вместо към Стария континент обаче, криптоаферистите са се озовали в Канада, като според неофициална засега информация и двамата са се сдобили с канадски паспорти.
Твърди се, че Коста Кънчев и партньора му Тренчев са си

купили тузарски апартаменти в Мисисага,

част от административния район на Торонто, най-големият град в Канада и център на провинция Онтарио. Предположенията на техни служители са, че босовете на Nexo ще отворят в Канада ново дружество за криптотърговия и чрез подставени лица ще се опитат отново да навлязат на американския пазар. На 19 януари т.г. Тренчев и Кънчев, както и дружеството им за търговия с дигитални финанси Nexo, се сдобиха с 5-годишна забрана от Федералната Комисия по ценни книжа и борси в САЩ да оперират на територията на Америка, а на компанията им беше наложена глоба от 45 милиона долара, която беше одобрена от прокурорите на 8 американски щата – Ню Йорк, Калифорния, Вашингтон, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина и Върмонт.
В България Кънчев, Тренчев и съдружниците им в Nexo Калин Методиев и Траян Николов са обвинени за участие в организирана престъпна група, пране на пари и за банкови и застрахователни сделки, довели до значителни вреди и неправомерни доходи. Според обвинението групата е действала от началото на 2018 г. на територията на България, Великобритания, Северна Ирландия и Кайманови острови, като е била създадена с цел да върши различни престъпления, сред които пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз. В хода на разследването стана известно, че

през Nexo са минали близо $ 80 млрд.

оборот за 5 години, а дружеството държи в портфейла си биткойни и други криптовалути на обща стойност почти 3 милиарда долара. Обвинителният акт срещу босовете на Nexo все още не е внесен в съда, а прогнозите са, че прокуратурата ще удължи срока на разследването, което официално трябва да приключи до 12 януари 2024 г.
Според мълвата, която усилено се носи в IT бранша, бившият депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев и партньорът му Коста Кънчев, вече обмислят промяна на името на компанията си, тъй като след забраната на Nexo да оперира в САЩ и прокурорската акция в България, са загубили голяма част от клиентите си и изпитват трудности за привличането на нови инвеститори. Твърди се, че в Дубай двамата са имали

проблеми с арабски инвеститори

и заради това са предпочели да напуснат Емирството, макар да разполагат с имоти за милиони долари там.
„Дори името на дружеството да бъде променено, то отново няма да може да оперира в САЩ. По-вероятно е Тренчев и Кънчев да създадат нова компания за търговия с дигитални финанси в Канада и чрез подставени лица отново да се опитат да навлязат на американския пазар“, предполагат запознати с методите на чевръстите финансови въжеиграчи.
Неотдавна за Торонто са заминали и съпругите на двамата аферисти, като според мълвата Теодора, която живее на семейни начала с Коста Кънчев, е

родила момченце преди месец в Канада.

Половинката на Антони Тренчев – миската Ваня Пенева, пък е в напреднала бременност и се очаква всеки момент да роди второто си дете от някогашния депутат и настоящ криптоаферист.
Красивата Ваня Пенева, носителка на короната „Мис България 2011“, също е въвлечена в мащабната схема за пране на пари и финансови измами на Nexo, като според ангажирани с разследването босовете на компанията Коста Кънчев и Антони Тренчев са купили имоти на стойност над 150 милиона евро в Париж, Кан, Лондон, Виена, Ню Йорк и Дубай през 2021 и 2022 г. Първоначално повечето от имотните сделки били сключвани на името на офшорни компании с подписа на „Мис България“ Ваня Пенева.
Впоследствие имотите били прехвърляни на други офшорни дружества с цел замитане на следи. Въпреки съществуването на данни, че покупката на престижните имоти е финансирана с пари на клиенти, депозирали средствата си в криптовалута при Nexo, до този момент няма данни баровските имоти извън граница на Кънчев, Тренчев и Ваня Пенева да са установени и запорирани.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.