БНБ сгащи измама за милиони с машини за унищожаване на банкноти и монети

0

БНБ е разкрила нагли опити за измама, свързани с многомилионна обществена поръчка за доставка на машини за унищожаване на банкноти и монети. Сред кандидатите имало три български фирми, представящи се за партньори на китайски производители. Проверката на тръжната комисия показала, че цитираните компании в Китай не са и чували за българските си „контрагенти“ и за процедурата на БНБ. За историята с фалшивите оферти първи информира сайтът Актуално.

Поръчката на БНБ, обявена миналия септември, предвиждала доставка на техника за унищожаване на негодни банкноти и на оборудване за  „демонетизация“ на повредени монети плюс поддръжка и ремонти. Три от фирмите кандидати представили „оторизационни писма“ от китайски производители на специализирано оборудване. Тръжната комисия обаче установила, че визираните китайски фирми правят машини за картон и стъкло, а не техника за рязане на банкноти и за претопяване на монети. 

Фирмата „ПАНОВ“ ЕООД  предложила да достави „унищожаваща и брикетираща система за банкноти“ и представила „референции“ от DongGuang HengChuangLi Carton Machinery Co.,Ltd. Тръжната комисия посетила сайта на посочената китайска компания и установила, че тя прави произвежда машини за производство на хартия и картон, а не за банкнотообработване. От София все пак решили да изпратят запитване. Китайската компания била категорична – не е издавала „оторизационни писма“ на „ПАНОВ“ и не прави машини за третиране на банкноти.

Кандидатът „Кар Строй“ също посочил като партньор китайска фирма – Shandong Eworld Machine Co., Ltd. И тя се оказала твърде далеч от предмета на поръчката – произвежда машини за обработка на стъкло и прозорци, пише го на страницата й в интернет. От Shandong заявили, че не са давали никакви писма и пълномощия на „Кар Строй“.

„НИКМАР 9900“ ЕООД  пък се явила в състезанието с оторизационно писмо от Nantong Super machinery Co. Ltd. Проверката показала същия сюжет –  китайският „контрагент“ дори не подозирал, че участва в обществена поръчка в България, а машините, които произвежда, не са за третиране на парични знаци, а за лазерно рязане и хидравлични преси.

В крайна сметка след отстраняване на съмнителните оферти тръжната комисия е избрала изпълнители и вече са подписани договори.

ROYAL DUTCH KUSTERS ENGINEERING (Нидерландия) е избрана да достави техниката за унищожаване на банкноти за 897 086 лв. без ДДС. Оборудването за третиране на монетите е поръчано на словашката MONEA COIN TECHNOLOGY S.R.O. (за 1 895 199 лв.).

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.