Близнаците от Цалапица, помогнали на убиеца Рангел, се измъкват с минимални присъди

0

Адвокатката на братята се позовава на казуса с кървавия готвач от Бургас Диян Дичев, получил само 4,5 години затвор за разфасоване на два трупа, писа „Уикенд“.

Близнаците от Цалапица Борислав и Валентин Динкови, които бяха арестувани и обвинени от прокуратурата в Пловдив като съпричастни в убийството на Димитър Малинов заради помощта, която са оказали на избягалият в Германия убиец Рангел Бизюрев, ще се измъкнат с минимални осъдителни присъди въпреки избухналото масово недоволство сред съселяните им и призиви те да бъдат съдени като физически екзекутори на 24-годишния Митко наравно с извършителят на жестокото убийство Рангел.

Юристи, позовавайки се на досегашни съдебни практики, прогнозират, че братята ще се сдобият с присъди от максимум 4 години затвор, а заради чистите им съдебни досиета, ранна житейска възраст и други смекчаващи вината обстоятелства (самопризнания, добри характеристики, оказване на помощ на разследването и прочие – бел авт.), може да се озоват съвсем за кратко в затвора с 3-годишни присъди.
Срещу 19-годишните братя Динкови настръхна цяла Цалапица, след като се оказа, че младежите са

участвали в устройването на засада

на техния приятел Димитър, който е бил дирен под дърво и камък от убиеца Рангел заради невърнат заем, а впоследствие са помогнали на килъра да зарови трупа и да избяга зад граница.
24-годишният Димитър Малинов изчезна безследно на 20 юли вечерта, след като се прибра за няколко дни в родното село Цалапица, за да се види с майка си. Седмица по-късно трупът му беше изровен от импровизиран плитък гроб под строителни отпадъци в покрайнините на селото, съдебните медици заключиха, че Митко е бил пребит до смърт, а убиецът му Рангел се оказа офейкал в Германия. Той все още не е открит там.
Така масовото обществено недоволство първо се насочи към полицията, а след това – срещу близнаците в тийнейджърска възраст Борислав и Валентин, които първо прималили Димитър да се види с тях, а след като той бил пребит до смърт от Рангел, помогнали на убиеца да зарови трупа и да се укрие.
Къщата, в която живее семейството им, беше атакувана с

камъни, самоделни бомбички и димки,

а МВР положи усилия, за да отърве фамилията от публичен линч. И макар роднините на близнаците да се изнесоха завинаги от Цалапица и да обявиха за продан къщите си в пловдивското село, а началникът на полицията в Стамболийски Ангел Керпиев да беше уволнен заради фрапантни и фатални пропуски на местните ченгета, напрежението в Цалапица не стихва вече втора седмица. Стотици протестират пред кметството, полицията и районния съд в Плловдив и публично се кълнат, че ще отмъстят за Митко, ако правораздаването не направи това.
За жестокото убийство на Димитър са разбра и в Германия, след като най-тиражираният вестник „Билд“ публикува обстоен репортаж по темата. Според публикацията на немската медиа, близнаците са

крили убиеца Рангел цели 4 дни в дома си,

след което той е отлетял за Германия с полет до Франкфурт. 30-годишния Рангел Бизюрев все още е в неизвестност, той се издирва от федералните криминални служби в Германия, а подозренията са, че се укрива в района около град Карлсруе, където живее баща му. Възможно е обаче Рангел отдавна да е напуснал и Германия по сухопътна граница и да се е установил в друга държава, преди да бъде обявен за международно издирване от българските власти на 30 юли т.г.
Какви точно са били мотивите на 30-годишния Рангел да умъртви с юмруци своя връстник, засега остават неясни, а и едва ли биха обърнали хода на делото. Според слухове, разпространявани в Пловдивско, конфликтът между двамата бил свързан с инвестиция за отглеждане на марихуана – преди време Рангел дал няколко хиляди лева на Димитър за покупката на лампи и

сортове конопени семена от Нидерландия,

но бизнесът не потръгнал. Първо 12-те броя лампи, поръчани от чужбина, били задържани от граничните власти, а след това и семената се оказали некачествени и не дали реколта. Рангел си искал настоятелно парите от Димитър, който обаче му се криел и дори не му вдигал телефона. Накрая му устроил засада, когато Митко се прибрал в Цалапица, за да се види с майка си – накарал близнаците Борислав и Валентин да му се обадят, за да се срещнат с него, но заедно с тях на срещата се появил и той.
Жителите на Цалапица обаче категорично определят този слух като клевета и гавра с паметта на убития Митко. Аако бъде заловен и изправен пред съда, убиецът Рангел

ще отнесе присъда между 20 и 30 г.

за жестокото убийство, категорични са юристи.
За съжаление, не така стои въпроса с близнаците Борислав и Валентин. Въпреки, че на практика те са извършили три криминални действия – умишлено са срещнали жертвата с убиеца, после са участвали в заравянето на трупа, а накрая са укрили и спомогнали бягството на килъра, братята са обвинени като помагачи на убиеца, а не като участници в жестокото престъпление. Тоест – ще получат под 5-годишни присъди.
При положение, че делото се проточи дълго, което най-вероятно ще се случи, Борислав и Валентин ще се сдобият с мерки „домашен арест“ най-късно на 8-ия месец от престоя си зад решетките, ако не и много по-рано. Това време ще им бъде приспаднато от бъдещите присъди – два дни „домашен“ се равняват на един излежан ден в затвора, а 24-часов престой в следствения арест е приравнен към денонощие, прекарано в затвора.
Адвокатката на 19-годишните братя Динкови – Светлана Званчева, вече е изготвила стратегия за защитата им, твърдят запознати. Тя ще пледира, че

братята са принудени чрез заплахи за убийство

да „подложат“ Рангел на Митко. Те не знаели, че се готви убийство чрез побой, а когато „белята“ станала, били заплашени, че ще последват Димитър в отвъдното, ако не помогнат за скриването на трупа.
„Адвокат Званчева подготвя защитата на братята Борислав и Валентин, изучавайки в детайли скорошното дело в Бургас за жестоките убийства на брокерката Теодора Бахлова и Юмер Мехмед от бандата на Митьо Очите. По това дело двойният убиец Станимир Рагевски все още не е осъден, но неговият помагач – готвачът Деян Дичев, сключи споразумение с прокуратурата и получи смехотворна присъда от 4,5 години (54 месеца – бел. авт.) затвор, въпреки, че е помагал на извергът да разфасова два трупа с трион, а после собственоръчно ги е погребал в Гробищния парк в Бургас. Стратегията на кървавия готвач Деян Дичев ще бъде приложена и по делото срещу братята – те ще признаят частично вина, ще сътрудничат на прокуратурата и ще твърдят, че не са знаели, че се подготвя убийство, а след това вече са се страхували и за своите животи“, твърди пловдивски юрист, запознат с офанзивата на колежката си, поела защитата на братята от Цалапица.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.