Близките на разкъсаната от кучета санитарка поискаха 500 000 лв. обезщетение

0

Искове за половин милион лева обезщетение внесоха в Районния съд в Горна Оряховица близките на разкъсаната от кучета Мирослава.

Трагедията се разигра в края на март в Долна Оряховица, докато 40-годишната санитарка отивала на работа в общинската болница. Инцидентът бе признат за трудова злополука, затова и претенцията на родителите и малолетния син на жената е към работодателя – МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Две дела за обезщетението са образувани в Горнооряховския районен съд, които още не са насрочени. Единият иск е от името на сина на загиналата, а другият е от родителите й. За детето се претендира обезщетение от 200 000 лева, а за родителите – по 150 000 лв. Така общото обезщетение, което се търси от Болницата в Горна Оряховица стигна 500 000 лв.

Първоначално адвокатът на семейството Светослав Илиев изпрати покана за доброволно изплащане на претенция от 450 000 лв. Колосалната сума предизвика оставката на болничния директор д-р Иван Иванов и риск от изпадане в неплатежоспособност на лечебното заведение. Последваха срещи в Общинския съвет и гласуване на сесия, но до споразумение не се стигна.

„Първоначалната предявена сума бе след хиляди отстъпки от наша страна, за да постигнем едно извънсъдебно споразумение, което да бъде изгодно, както за моите клиенти, така и за болницата. Тъй като няма такова споразумение, нещата се променят – отиват на война. Моята справедливост ми казва, че това дете, на тази възраст, с тази сума ще бъде компенсирано в някаква степен за загубата на майка си“, коментира адвокат Илиев.

Зловещата драма с 40-годишната Мирослава Стоянова се разигра на 30 март сутринта, докато жената отивала на дежурство в общинската болница в Горна Оряховица. На черен път към реката Мирослава била нападната от 5 кучета, пуснати свободно от двора, в който били отглеждани. Те се нахвърлили върху минувачката и я разкъсали. Мирослава издъхнала в адски мъки в следствие на обилна кръвозагуба, показа аутопсията.

Скоро след това кучетата бяха уловени и спешно евтаназирани по разпореждане на прокуратурата, за да се изследва стомашното съдържание. Еспертите установиха, че те са яли от жертвата си.

Същият ден бе арестуван и гледачът на животните – 61-годишния Ивалин Стратиев, който трябвало да се грижи за 5-те кучета. Мъжът имал устна договорка със стопанина им Мартин, който е в Германия, да се грижи за тях и да живее в имота. Изпращали му пари за храна на четириногите, но той ги изпивал и кучетата скитали, озверели от глад, разказаха съседи.

Ивалин продължава да е зад решетките в очакване на делото. Той е обвинен, че не е положил достатъчно грижи за животните, които се намирали под негов надзор, в резултат на което те са причинили смърт.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.