Близки на убитите край Български извор търсят справедливост

0

Роднини и близки на загиналите в катастрофа край Български извор Васко, Георги и Светли ще застанат пред съдебната палата в Търново в понеделник с искане за справедливо наказание на убиеца им Александър Ковачев.

Апелативният съд във Велико Търново ще гледа за втори път делото за зверския удар, причинен от габровеца преди 3 г. ,в който тримата приятели загубиха живота си, а други двама млади мъже останаха инвалиди.

Трагедията се разиграва на 18 ноември 2020 г., когато Васил Василев с още 4 момчета пътували до Габрово. Отишли да купуват гуми за колата на едно от момчетата и се връщали към Етрополе.

Александър Ковачев карал към Габрово бясно – със 110 км/час при разрешена 50 км/час. Близо до с. Български извор автомобилът му навлиза в насрещното и удря колата на петимата – Васко, Георги, Светлин и още две момчета. Васко загива на място. Георги и Светлин умират в болница от травмите си, които били несъвместими с живота. Другите две момчета остават полуинвалиди и психически разбити.

Васко е карал с 45 км/час и всички в колата са били с колани, казва многократно майката на Васко Петя Иванова. Тя е сред почернените семейства, които излизат на протести срещу бавното правосъдие и несправедливите наказания, давани на убийците на пътя.

Делото за катастрофата до с. Български извор се връща в съда във Велико Търново с решение на Върховният касационен съд, който е отменил присъдата на долната инстанция.

На първа инстанция съдът в Ловеч осъди на осем години затвор виновният шофьор по съкратено съдебно следствие. Според експертизите подсъдимият е шофирал беемвето си със скорост от 110 км/ч при разрешена в участъка 50 км/час. Навлязъл е в лентата за насрещно движение и по непредпазливост причинил смъртта на трима души и средна телесна повреда на двама други, като деянието е особено тежък случай.

На втора инстанция присъдата бе намалена на 4 г., а ВКС я отмени изцяло и върна за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд.

Според родителите фрапиращото е, че Ковачев няма и ден задържане в ареста. Делото не тръгна през декември – подсъдимият претърпял планова операция на травми, получени в катастрофата.

Снимката от ужасната катастрофа е на агенция Булнюз

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.