Бизнесменът, подал сигнала срещу Велико Желев, бил дисциплинарно уволнен от фирмата му

0

Ръководството на компанията на задържания Велико Желев, излезе с официална позиция по случая, като изнесе публично своята версия за случилото се. От фирмата „ВДХ“ АД твърдят, че лицето, което е подало сигнал срещу бизнесмена, е работило като директор „Строителство“ в компанията и първоначално е постигнало споразумение по взаимно съгласие за напускане в началото на февруари.

Впоследствие от фирмата правят вътрешна проверка и установяват извършени от него нарушения, от които се е облагодетелствал за сметка на работодателя.

Последвало дисциплинарно уволнение, а в края на февруари „ВДХ“ подава сигнал и до Софийска градска прокуратура. От компанията реагират с недоумение на „внушенията за обвинения, свързани с принуда, побой, документи с невярно съдържание и изнудване“ по адрес на Велико Желев. Такива медиите огласиха, след като се позоваха на данните, изнесени от прокуратурата.

Ето и цялата позиция на „ВДХ“ АД:

Във връзка с проведената късно снощи полицейска акция, последвалото разследване на Софийска градска прокуратура и разпространяваната в медиите информация, смятаме за необходимо да представим официалната ни позиция по случая.

„ВДХ“ АД е национален лидер в строителството на благоустройствена, енергийна, транспортна и ВиК инфраструктура, жилищни и обществени сгради, спортно-развлекателни комплекси и хидротехнически съоръжения и има дългогодишен опит в изпълнението на значими национални обекти.

Лицето, подало сигнал срещу г-н Велико Желев, е било в трудово правоотношение с „ВДХ“ АД на длъжност директор „Строителство“.

Първоначално е постигнато разбирателство между страните, напускането на служителя да стане по взаимно съгласие, считано от 6 февруари 2023 г.

След направена вътрешнофирмена проверка са установени длъжностни нарушения, свързани с финансово облагодетелстване на служителя за сметка на работодателя. От служителя са поискани писмени обяснения, които той е предоставил на 24 февруари 2023 г.

На база установените нарушения, ръководството на дружеството е взело решение да бъде променена заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение, от такава по взаимно съгласие, на дисциплинарно уволнение.

На 27.02.2023 г. е внесен сигнал до Софийска градска прокуратура под номер 8124/23 от 27.02.2023 г., в който от работодателя ВДХ АД са описани установените нарушения и е представена готовността на фирмата да предостави допълнителна информация за нуждите на евентуалното разследване.

Изключително сме изненадани от внушенията в медиите за обвинения, свързани с принуда, побой, документи с невярно съдържание и изнудване – понятия, които категорично противоречат на нашите принципи на поведение и морал.

Ръководството на „ВДХ“ АД

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.