Бизнесмен отива в зандана – убил баща и син

0

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата от 20 години лишаване от свобода на Йордан Таков, признат за виновен от окръжните магистрати за извършване на двойното убийство на партньора си Христо Ботев и баща му Васил. Делото на втората инстанция е образувано по жалби на подсъдимия и близките на загиналите, които останали недоволни от наказанието.

Убийството е извършено на 26 ноември 2019 г.

Христо Ботев и Йордан Таков имали бизнес с кафемашини, а Васил, който е братовчед на стрелеца, работил за тях. Съдружниците се скарали в складовата им база на „Брезовско шосе“, в спора влязъл и бащата. Таков извадил законния си пистолет и застрелял опонентите си. От ареста си насам той твърди, че е действал при неизбежна отбрана и е защитавал живота си.

Бизнесменът е признат за виновен в умишлено убийство, осъден е и да заплати близо 500 000 лв. на близките на пострадалите.

В жалбите си двамата адвокати на Таков настоявали той да бъде оправдан, тъй като твърдят, че е стрелял, за да се отбранява, защото е бил нападнат. Апелативните съдии обаче отхвърлят това като неоснователно с оглед на събраните по делото доказателства.

Според тях въз основа на изяснената фактическа обстановка по делото, Йордан Таков е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.