Безапелационно: Конституционният съд отразя ГЕРБ

0

Конституционният съд (КС) е отказал да се произнесе по питане на ГЕРБ за мястото на националното следствие в структурата на съдебната власт, съобщи lex.bg. То бе подадено в края на мандата на предишния парламент. По същество ГЕРБ искаха КС да каже дали противоречи на конституцията подчинението на следователите на главния прокурор. Съдиите обаче единодушно заявяват, че вече са се произнасяли по въпроси, свързани с независимостта на магистратите и няма нужда да го правят отново.

В искането си ГЕРБ намекнаха, че настояват за произнасяне, тъй като има идея разследването на главния прокурор да бъде възложено на подчиненото му следствие. Тази идея се лансира от „Възраждане“, но партията на Бойко Борисов също показа, че не е безразлична към нея.

„Без да навлизаме в други, по-широки импликации на проблема, бихме само отбелязали, че ако следователите и тяхната респективна организационна структура не бяха фактически изгубили високия си конституционен статут, може би в момента някои животрептущи въпроси като например „Кой да разследва главния прокурор“ или „Кой да разследва корупцията по високите етажи на властта“ нямаше да съществуват и щяха да са се решили от само себе си“, пишеше в искането до КС.

Следствието е на подчинение на прокуратурата от почти 15 години. За това време ГЕРБ нито веднъж не се сетиха, че подобно решение може и да е противоконституционно. Когато въпросът опря до приемане на механизъм за разследване на главния прокурор обаче те изведнъж си спомниха за проблема.

Въпросът с този механизъм е от изключителна важност и е част от условията за получаване на средства по Плана за възстановяване. Той е ключов и за преговорите за съставяне на правителство. Наскоро Бойко Борисов заяви, че ако има редовен кабинет, ще бъде приет и механизъм за разследване. Не е ясно обаче дали ГЕРБ са съгласни да подкрепят идеята на ПП-ДБ, че шефът на държавното обвинение трябва да се разследва от специално назначен съдия или ще се опитат да прокарат свой вариант.

От искането на КС става ясно, че съдиите по-скоро не виждат проблем в това следствието да е част от прокуратурата. В него е цитирано предишно решение по сходен въпрос, в което се казва следното:

„Следствието е най-тясно свързано с прокуратурата и при действие на новата уредба на Конституцията включването на следователите към прокуратурата не е „прехвърляне“ към нея на нова дейност, а организационно рационализиране на разследващата дейност, която прокуратурата продължава да ръководи“.

Затова в сегашното си решение КС посочва, че независимостта на магистратите се гарантира от това, че те се подчиняват само на закона при вземане на решения. Решенията за чисто организационната структура обаче се вземат на ниво закон, а не в конституцията, пише в решението.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.