Без милост за царски свинар, запалил жена си

0

На свобода поиска да излезе царски свинар, осъден на 12 г. затвор за смъртта на жена си, която запалил! Магистратите на две инстанции посякоха мераците на Борислав Григоров и го оставиха в килията, пише „България Днес“.

Той попада там, след като на 21 февруари 2015 г. започва да души половинката си Галина, полива я с бензин и й драсва клечката. Това се случва в стопанството на царския дворец „Врана“, където мъжът работи като свинар.

„Направих това, което трябваше да направя отдавна“, казва убиецът пред децата си.

До престъплението се стига след поредния скандал между съпрузите. Те често се карали за пари и алкохол. От 40 г. били заедно, отгледали три деца, но не спирали да се разправят. Жената имала и психично заболяване, лекувала се в Курило и пиела хапчета, но в един момент ги спряла и предпочитала да си попийва.

„Всеки ден ми е пред очите и още не мога да намеря покой, защото ми беше любима и се уповавахме един на друг“, споделя душманинът на Галина пред магистратите. Няколко дни преди трагедията пияна, жената счупила стъклото на прозорец на къщата, където живее с мъжа си, скочила и избягала. Във фаталния ден Борислав се заел да поправя прозореца, но минала съседка, която заговорила срещу жена му. Друг комшия също му разправял да каже на жена си да спре да иска пари. Тя ходела при колеги на Борислав и разменяла храна за цигари. Отишла дори при шефката му и настоявала да го уволни. Борислав молел жена си да спре, но тя не преставала, разказал самият той на разследващите.

Бруталното убийство става в стопанството към двореца "Врана"
Бруталното убийство става в стопанството към двореца „Врана“

Тържества по случай 3 март

Ядосан от това, което прави жена му, мъжът тръгнал да я търси. След като я намерил, между двамата избухнал скандал, като на финала вбесеният Борислав хванал жена си за гърлото и започнал да я души. След като тя се строполила на земята, я полял с бензин и запалил. Понеже се изплашил от пламъците, които обгърнали косата и дрехите й, я полял с кофа вода и я увил в одеяло, за да я изгаси. Според патолозите Галина е починала от удушаване и не е била жива, когато е пламнала.

Пред Темида Борислав се признава за виновен и успява да се възползва от съкратената процедура за намаляване на присъдата с една трета. Процедурата впоследствие беше премахната за извършители на тежки престъпления. Преди това да стане, Борислав получи 18 г. заради чисто съдебно минало, изразеното искрено разкаяние и съдействието на разследването. Наказанието му е редуцирано спрямо процедурата на 12 г.

След почти 8 г. в панделата Борислав се опитва да излезе условно предсрочно. Изтъква, че е награждаван, рискът от рецидив при него е намалял, както и че полага труд. Благодарение на работата той успява да съкрати още над 2 г. от престоя си в килията. Така му остават да изтърпи още 2 г.

От затворническата администрация посочват, че той се адаптира безпроблемно и почти е изпълнен планът към присъдата. Въпреки това се противопоставят на освобождаването му.

Първоначално е установено, че Борислав не осъзнава мотивите за стореното, емоционално е хладен и асоциален. Проявявал агресивно поведение в някои ситуации, не разпознавал проблемите, пренебрегвал чуждите разбирания и злоупотребявал с алкохол.

След престоя си зад решетките започнал да приема отговорността за извършеното, стремял се да не се влияе от криминалното обкръжение, частично успявал да решава някои проблеми.

През това време се случвало пандизчията да бъде наказван и да му бъдат наложени дисциплинарни наказания. Затова магистратите отсичат, че има още какво да се желае относно превъзпитанието му, преди да се озове на свобода.

Груб, хладен и жесток

Груб, безцеремонен, невъздържан, пресметлив, хладен – така е описан Борислав Григоров от психолозите, които го изследват. Те го определят като силно егоцентричен, неспособен да изпита емпатия, съчувствие и състрадание. Не е критичен към собственото си поведение и се възприема изцяло позитивно. Силно екстровертен е, непостоянен, импулсивен, лесно изпада в емоционална възбуда. При него има стремеж към доминиране и налагане на контрол върху околните, коментират специалистите.

Жертвата е била психично болна и в известен смисъл беззащитна, а Борислав многократно я е малтретирал и я тормозел психически, без да изпитва чувство на вина, съжаление и разкайване. Това говори, че той е действал с особено озлобление към нея и че е безразличен към извършеното. Затова вещите лица заключват категорично, че подсъдимият е действал с особена жестокост при убийството.

Те отбелязват, че Борислав няма алкохолна зависимост или психози, които да му пречат да отговаря пред закона.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.