България плаща 90 млн. лева заради безобразията на ГЕРБ във ВиК сектора

0

Безобразията, които натвори ГЕРБ във ВиК сектора, ще костват на данъкоплатците 90 милиона лева! Става дума за спирането на огромната сума от изпълнителната агенция „Одит на средствата на ЕС“ заради порочни практики по възлагането на обществените поръчки във ВиК сектора по време на третото и последно правителство на Бойко Борисов.

Иначе изпълнението в срок на строителните дейности по ВиК проектите, финансирани по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014 – 2020 г., не е поставено под риск заради финансови причини. Това увери служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от ДПС Джевдет Чакъров за индексацията на ВиК проектите, изпълнявани със средства по ОПОС.

Фирмите, изпълняващи ВиК инфраструктурни обекти, са поискали индексации общо за 93.618 млн. лв. на договорите за строителство към 12 ВиК оператора, изпълняващи проекти по програмата. По думите на министъра вече има потвърждение, че допълнителните пари ще бъдат отпуснати, като ще се разчита освен на свободни парични средства и на привлечени от кредитни институции.

Шишков напомни, че има 15% свободен ресурс по ОПОС и част от парите могат да бъдат осигурени по нея, като допълни, че този ресурс е малко и се търсели възможности за намирането на още.

Заради порочни практики при ГЕРБ се спират 90 млн. лв.

Служебният регионален министър коментира и казуса със спирането на 90 млн. лв. от изпълнителната агенция „Одит на средствата на ЕС“ заради порочни практики по възлагането на обществените поръчки във ВиК сектора в периода 2019-2020 г., по времето на третото правителство на Бойко Борисов.

„В целия проблем, в който сме почти на финала да осигурим допълнителното финансиране на сектора, се оказа, че държавата трябва да осигури още 90 млн. лева, за да няма риск по програмата“, коментира министърът, уверявайки, че такъв няма да има, и увери, че ще бъде намерен допълнителен начин на финансиране.

В четвъртък (28 април) служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместна пресконференция с Шишков съобщи, че около 90 млн. лв. ще са финансовите корекции по 20 договора от ВиК сектора по проекти, финансирани по ОПОС 2014 – 2020 г., които са на обща стойност 412 млн. лв. Процентът на финансовата корекция е 25.

Най-проблемните ВиК оператори са в Бургас, Стара Загора, Кърджали и Смолян, в които са намерени най-драстични нарушения по възлагането на обществените поръчки.

ВиК дружествата, които са получили евросредства, са 14, като на 10 от тях е направена проверка и при всички са намерени проблеми, уточни Карамфилова. Шишков не изключи възможността за проблемите да бъде сезирана и Европейската прокуратура.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.