Българин се озова зад решетките в Брюксел заради изчезнала лична карта

0

Мъж от София се озова в дом за временно настаняване в Брюксел сред мигранти и престъпници, след като личните му документи изчезват, докато пътува в самолет.

29 септември е рожденият ден на Иван Савов. Съпругата му живее в Брюксел. Решава да я посети за празника. Качва се на самолета след обичайната паспортна проверка. На летището в Брюксел обаче разбира, че портмонето му е изчезнало, докато е в небето.

„Прибраха ме като абсолютния престъпник от полицията. От летището ме качиха в един бус и нещата не се развиха добре. Закараха ме в някакъв център уж за временно настаняване, ама той беше с решетки. Имаше 5 легла. Хора от всякакви националности – от Тунис, от Мароко, от Кот д’Ивоар. Според мен това бяха бежанци или чакаха статут“, разказа мъжът пред Би Ти Ви.

След като разбират, че документите му са изчезнали, Иван и близките му се обръщат към Министерството на външните работи за съдействие.

“Там един човек беше така добър да ми даде личния номер на консула. Когато аз се обадих на консула обаче, той просто ми затвори. Започнах да обяснявам ситуацията на баща ми и посредата на разговора ми затвори“, разказва Даниел Стаев, син на Иван.

Междувременно в Брюксел съпругата на Иван изпраща на полицията в белгийската столица копие на личната му карта.

„Опитах се да обясня на полицая, че в ситуацията той е жертвата, а не престъпникът“, казва Евита Стаева.

В дома за временно настаняване конфискуват всички лични вещи на Иван – както телефона, така и лекарствата му.

„Седях там две денонощия – без абсолютно никакви лекарства. Когато вече ми взеха телефона, си изтървах нервите, защото това беше връзката ми със света, с жена ми, с детето“, казва мъжът.

Депортиран е обратно в България с първия директен полет. От българското министерство на външните работи и отговориха, че са запознати със случая.

„Съгласно местните закони, процедурата за задържане на лице без личен документ в предназначено за това място е рутинна. Завеждащият консулската служба в Посолството няма право да се меси в работата на правоприлагащите власти. Процедурата се прилага към всички без документи“, посочват от МВнР.

“Почувствах се унизен, едва ли не като престъпник. Изоставен най-вече. Защо ме оставиха на произвола на съдбата?“, пита Иван.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.