АТАКА: Прокурори от Смолян плъзнаха по границата

0

Прокурори от Районната прокуратура в Смолян участват в поредица от срещи с жители на пограничните села в региона и беседват с тях за мигрантския натиск, каналджийството и телефонните измами. Това съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Предстоят още срещи на прокурори от зоната на Апелативна прокуратура–Пловдив с жители на пограничните села в районите на Хасково, Кърджали и Смолян.

Първата среща с граждани  е била читалището в с. Елховец, общ. Рудозем. Населеното място се намира на около 30 км от границата с Гърция. 

Прокурор Петко Братованов разяснил на присъстващите как да реагират и къде да подават сигнал, ако забележат чужди граждани в селото, както и какви са наказанията за каналджийство.

Той е напомнил на местните жители, ако видят непознати хора веднага да позвънят на телефон 112 или да уведомят полицейския инспектор.  По думите на хората до момента не са забелязвани чужденци да минават през селото.

Присъстващите са се интересували какви са наказанията за каналджийство и ако един човек подпомага мигранти да преминават незаконно през страната, за колко време може да бъде предаден на съд.

Магистратите обяснили, че „в Наказателния кодекс е предвидено наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5000  лева до 20 000 лева. Те подробно описали и схемите на телефонни измами и предупредили хората да не се доверяват на непознати, които им се обаждат и ги заблуждават искат пари или златни накити за пострадали от катастрофи техни близки, за операции в болница и др.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.