АССГ остави главния прокурор да крие преписките за Мартин Нотариуса

0

Административният съд – София град (АССГ) отказа да задължи и.ф. главния прокурор да отговори какво е установила проверката на делата, свързани с убития през януари Мартин Божанов – Нотариуса. Това съобщи Българският хелзинкски комитет, който е водил дело по Закона за достъп до обществена информация.

БХК поиска от главния прокурор детайлна информация за преписките, свързани със сочения за съдебен брокер Божанов.

На 6 февруари прокуратурата официално съобщи, че справка в деловодната ѝ система установява, че от 2004 г. до февруари  2024 г. има 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Нотариуса, по които той е бил страна – обвиняем, жалбоподател, свидетел и др. БХК иска да получи техните деловодни номера, година, наблюдаващи прокурори, работни квалификации, фаза, в която се намират, актове, с които са решени, както и докладите от проверки, извършени през последните пет години, във всички евентуално ангажирани с казуса прокуратури, в това число софийските районна, градска и апелативна прокуратура.

Организацията не иска достъп до материали по висящи разследвания. Но по деловодните данни на преписките могат да се правят справки в публичния електронен портал на прокуратурата. Редът за достъп до деловодните данни за прокурорските преписки под никаква форма не е регламентиран в НПК.

Деловодната дейност е уредена в инструкция на главния прокурор, която той никога не е публикувал, тъй като намира, че тя изобщо не представлява нормативен акт. Деловодните данни не са защитена от  закона тайна. Неясно е как оповестяването на тези числа може да компрометира разследване. В същото време чрез тях всеки може да провери състоянието на преписка през онлайн регистъра, обяснява БХК.

През март обаче тогавашната заместничка на Сарафов, която сега е служебен правосъден министър, Мария Павлова, отказва да предостави исканите данни на БХК. Според нея търсената информация „не попада в кръга на обществената информация по дефиниция“ и „за нея се прилагат нормите на НПК“. НПК казва, че достъпът до материалите от разследването се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор.

БХК завеждат дело, но АССГ потвърждава отказа и на практика засекретява номерата на преписките и актовете по тях. Според съдия Красимира Милачкова „несъмнено, обстоятелствата по процесното заявление, са от изключителна значимост за обществото“, но „НПК […] предвижда, че развиващото се при предварителна проверка или досъдебно производство, се охранява от т. нар. следствена тайна“.

Организация обаче прави паралел с това, че без проблем е получила от Софийската градска прокуратура номера на преписката и името на наблюдаващия прокурор по делото, водено за убийството на Божанов. В друго решение на АССГ по-рано този месец главният прокурор беше задължен да предостави данните за всички производства (в това число техните номер, година, прокуратура и предмет), във връзка с които има постъпили жалби за нарушение на Европейската конвенция по правата на човека.

Решението на АССГ е окончателно. „Така със съдействието на съда, всяка информация за осъществения (или не!) от главния прокурор контрол в прокуратурата във връзка с изключително тревожни явления, придобили гражданственост като  „разпъване на прокурорски чадър“, „поставяне на разследването на трупчета“ и съставянето на прокурорски „шпицкоманди“, остава грижливо скрита зад паравана на следствената тайна“, коментират от БХК.

Куп жалби и преписки срещу Мартин Божанов-Нотариуса, който беше убит на 31 януари, са потънали в Софийската районна прокуратура. Това показва справка на държавното обвинение за Божанов, с която „Сега“ разполага.

Цялото решение на съдия Красимира Милачкова по делото за достъп до информация вижте тук:

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.