Арестуваха Пашката и Дункела за обир на 80 000 лева от апартамент

0

Пловдивската полиция залови небезизвестните апаши Петър Николов-Пашката и Дункела, задигнали 80 000 лева от апартамент в Тракия. Това се случва след едномесечно разследване по случая, за който е сигнализирано на 7 март, а при оглед на местопроизшествието оперативни работници от Пето РУ установили, че по входната врата има следи от взлом.

Сформиран е екип от разследващи с участие и на служители от отдел „Криминална полиция“, а предприетите множество действия са осъществени под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив. Обобщението на събраните доказателства насочило криминалистите към двама техни добри познайници – 62-годишен мъж от село Болярци и асеновградчанин на 47 години, които при спецакция миналата седмица са задържани, пише TrafficNews.

Установено е, че двамата са се придвижвали с обявен за международно издирване микробус, а при претърсвания на адресите им са иззети различни веществени доказателства за извършеното престъпление. На мъжете е повдигнато обвинение от наблюдаващия прокурор и са приведени в ареста за 72 часа. Със свое решение на първа инстанция съдът им е наложил постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Припомняме, че Петър Николов-Пашката има над 10 присъда за кражби, като е известен като касоразбивач. Освен това получи обвинение за тартор на банда за обири и грабежи, действала из цялата страна.

По повод тази кражба и предстоящите празници и поредица от почивни дни, пловдивската полиция със съвети как да се предпазим от такива посегателства:

За да опазим личното си имущество е необходимо да предприемем превантивни мерки преди предстоящите празнични дни и началото на летния сезон, когато оставяме жилищата си без надзор за продължителен период от време.

Анализът на експертите от вътрешното министерство показва, че домовите кражби се извършват предимно през почивните дни, отпуските и празниците, а предпочитани обекти са адреси на състоятелни собственици. Ето защо съветват хората да не съхраняват у дома си големи парични суми и ценности. Ако предстои дългосрочно пътуване, почивка или командировка, да не се съобщава на много хора и в социалните мрежи. За наглеждане на имота е добре да се разчита само на човек от близкото обкръжение.

Като една от основните пречки срещу набезите на крадците остава надеждната външна защита на жилището. Експертите препоръчват обезопасяването му да включва сигнално-охранителна техника и стабилна входна врата с надеждни заключващи механизми. Прозорците и балконските врати да бъдат добре укрепени, особено ако апартаментът е на ниски етажи, и да се затварят при отсъствие на обитателите. Домът да се заключва, дори и за кратко излизане от него и в никакъв случай да не се оставя ключ на „тайно място“ навън. Допълнителна преграда пред извършителите е и контролираният достъп до входа на жилищния блок.

Друг важен момент е да се подхожда с внимание към непознати хора, които искат да влязат в имота! Под предлог че са инкасатори, доброволци за благотворителни инициативи или предлагат различни услуги, крадците могат да използват повода за проучване на обстановката и в подходящ момент да действат.

В случай, че собственик установи противозаконно влизане в дома си е необходимо незабавно да сигнализира в полицията. До идването на оперативната група в жилището не трябва да се пипа и размества нищо. Всяка конкретна информация, която полицаите впоследствие получат от потърпевшите, би била изключително полезна за работата им по разкриване на престъплението.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.