Ангел Кунчев каза за вълната от Covid-19

0

Сегашната вълна на Covid-19 протича доста по-леко, рядко се стига до лечение в болница. Това каза главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по Нова ТВ.

„Вирусът няма да бъде решаващ фактор за изборите. Има хора, които са под карантина и няма да могат да гласуват, те са под 5000“, каза той.

Излишни са строги мерки, карантината трябва да отпадне, смята той. Експертът подчерта, че има и скрита заболеваемост и при грип и при COVID-19, особено при по-леките случаи.

От 5-6 дни стигнахме плато на заболеваемостта то COVID-19 и има намаляване на темповете на разпространение на вируса, следва грипна епидемия, която има всяка година, каза Кунчев. Тази година при грипа има закъснение, вероятно заради COVID-19, смята той. По негови думи вероятно до края на ноември, началото на декември ще има и първите доказани случаи на грип, а в края на януари – началото на февруари се очаква и епидемичната вълна.

Експертът поясни, че носенето на маска намалява риска от разпространение над 90%, като е важно е този, който е носител на вируса и има симтоми  да носи  предпазното средство.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.