Ами сега? 56 сигнала срещу Борислав Сарафов

0

От началото на юни, откогато работи механизмът за подаване на сигнали за престъпления срещу главния прокурор до момента са получени 56 сигнала, съобщи пред „Нова телевизия“ председателят на наказателната колегия на Върховния касационен съд съдия Лада Паунова. Тя е магистратът, който получава сигналите и решава дали да започне разследване срещу главния прокурор и неговите заместници.

„Сред сигналите има немалко от един и същ подател. Имаме и няколко, които са отделени материали от прокурорски преписки, засягащи главния прокурор или неговите заместници“, уточнява съдия Паунова.

Тя допълва, че срещу изпълняващия функциите на главния прокурор Борислав Сарафов сигналите са общо 6. Сигналите, по които няма данни за престъпление, ще бъдат изпратени на прокуратурата, а другите на съдията, който ще разследва главния прокурор.

След избирането на Даниела Талева за прокурор, който да разследва сигнал срещу главния прокурор и неговите заместници, има много неясноти около самия процес, отбелязва Лада Паунова. „Разследване се извършва от разследващи полицаи, които са МВР или агенция „Митници“, като те би трябва да се определят със заповед на съответния министър“, посочва тя. Няма яснота обаче кога това ще се случи.

Засега Талева ще се занимава се един сигнал срещу Сарафов, свързан с имоти на негови близки, припомня „Нова телевизия“.

В същото време остава неуреден и въпросът, къде ще е работното място на магистратът, който ще разследва главния прокурор. В момента кабинета на Талева е в близост до този на Сарафов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.