Акцията „Сваляй гащи за проверка“ води до оставки в МВР

0

Пловдивската полиция не е съгласувала предварително с мен акцията си, която проведе в ранните часове на Гергьовден в нощно заведение в града. Не ми беше докладвана тази операция незабавно след нейното извършване. Трето, водят се проверки, които назначих веднага, след като разбрах. Съобразно резултатите от тези проверки, тъй като данните са противоречиви, ще взема мерки и то много бързо.

Това коментира в Пловдив министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той не изключва да се стигне и до оставки. Дебело подчерта, че въпросната акция, при която бяха проверени 400 клиенти и персонал, а някои и съблечени, е била ръководена от директора на пловдивската полиция Васил Костадинов.

Вчера при протеста на ресторантьорите бяха поискани оставките както на Костадинов, така и на главния секретар на МВР.

„В зависимост от резултатите от проверката, ще има действия“, натърти Демерджиев.

Той посочи, че вече е имал повод в София да събере собствениците на подобни заведения. „Дадох ясни указания как да се правят проверките. Направиха се много такива без никакви проблеми. Пловдивската акция е по-различна, ще разбера каква е причината“, каза той.

Видни юристи като Михаил Екимджиев и Емилия Недева са категорични, че при пловдивската акция са нарушени гражданки права. Дали министърът, който е дългогодишен адвокат, мисли като тях, попитахме го.

„Колегите ми трябва да изчакат резултатите от проверките, всяка институция действа по правила. Ако не ги спазвам, ще погазя закона“, отговори Демерджиев.

Той коментира и искането за освобождаването на Иван Гешев. „Изключително много политически привкус има вече в акта за отстраняването му след внесеното искане на прокурорската колегия във ВСС. И стана ясно колко независима е съдебната система, ден след като една партийна централа поиска оставката на Иван Гешев.

Прокурорите, които протестираха в негова защита, внесоха искане за отстраняването му и цели трудови колективи сега са срещу него. Изключително неприятна картина“, каза Демерджиев. По думите му се наблюдава снемане на завесата и зад нея се виждало колко независима е прокуратурата. „Не може прокуратурата да бъде креативът на политическите сили и много бързо, когато някой подаде знак, да се скача и да се прави едно или друго нещо. Ако прокурорите искат да бъдат магистрати, трябва да се борят за независимостта си, а това, което виждаме тези дни, не е такова“, допълни Демерджиев.

Той участва и в конференцията за домашното насилие, която се провежда в Пловдив. „Вече има добър пример, в който институциите успяхме да се обединим с отговорност към тези проблеми. Вярвам, че стъпките, които правим, са в правилна посока и ще доведат до резултат“, каза вътрешният министър.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.