Акция „Хавала“: МВР удари трафикантите на нелегални мигранти

0

Специализирана операция на МВР и прокуратурата с кодово име „Хавала“ срещу трафика на мигранти е започнала на територията на цялата страна, съобщиха БНР и Нова тв.

Вече има информация за задържани организатори на канали за трафик на мигранти от Северна Африка, Близкия изток и Азия по т.нар. „Балкански път“, както и шофьори, които транспортират хората.

Открити са и мигранти, които са пресекли турско-българската граница през последните 48 часа.

От прокуратурата и МВР за момента отказват официална информация, като единствено уточниха, че претърсванията на различни адреси и разпитите на задържаните лица ще продължат през целия ден.

Очаква се след края на спецакцията повече подробности.

В средата на декември министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев отчете спад в мигрантския натиск. Тогава той посочи, че турската страна е разположила много сили по протежението на нашата граница.

„Това са жандармерия, която е изключителна сила в Турция, както и сили на военните“, уточни вътрешният министър. Той заяви, че те са разположени на различни стратегически подстъпи към границата и по този начин събирането на големи групи мигранти е предотвратено.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.