Адвокати искат да върнат делото на „Мотикаря” в София и да бъде засекретено

0

Адвокатите на мъжете, обвиняеми че са участвали в Организираната престъпна група на Мотикаря за разпространение на детска порнография, поискаха от Пловдивския окръжен съд делото да бъде засекретено и да се прехвърли по подсъдност на Софийски градски съд с преправен обвинителен акт.

Защитниците на Валентин Палийски /35г./ , Александър Иванов /35г./, Стефан Великов /33г./ и Павел Скръчков /30г./ изразиха становище, че обвинителният акт страда от множество отстраними нарушения и поискаха да се върне на прокуратурата, след което процесът да протече по общия ред при „закрити врата”, пише TrafficNews.

До момента е изяснено, че срещу създателя на популярната преди години интернет страница „Мотикаря” – Павел Скръчков има повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група за разпространяване на порнографски материали с деца. Заедно с него в качеството на обвиняеми са привлечени Валентин Палийски, Александър Иванов и Стефан Великов.

Те са разпространявали в интернет порнографски материали с 11 момичета, ненавършили 18 години.

Според обвинителния акт престъплението е извършено в периода от месец януари 2014 г. до юли 2017 г. в Пловдив и на територията на Република България.

Четиримата обвиняеми създали интернет страници, сайтове, онлайн платформи и пощенски кутии, които са използвали за легално прикриване на дейността си, свързана с държането и разпространението на порнографските материали. Те имали отлични компютърни познания и направили специални защити за платформите и страниците. На тях били публикувани снимки и видеофайлове с порнографско съдържание с момичета, които нямат навършени 18 години. Изображенията били копирани от други интернет пространства.

През 2003 година Павел създава сайта му www.motikarq.com, като в началото там имало хумористично съдържание, но впоследствие започнали да се публикуват разголени снимки на момичета. Посетителите се увеличили, а след това и парите за реклама. Така Павел решил да продължи с разпространението на порнографските фотоси, с които е изнудвал и момичетата. Разследването срещу него отнело доста време, защото трудно се доказвали връзките на цялата група в социалните мрежи.

За четвърти път беше направен опит да се даде старт на разпоредителното заседание, но след изслушване на страните, съдия Весела Евстатиева върна делото на държавното обвинение за отстраняване на неясноти, относно периодите в които са извършени престъпленията.

Според адвокатите на четиримата мъже, обвиненията в настоящия обвинителен акт са твърде субективни, без да има обективна причина.

Макар Специализираният съд веднъж вече да е връщал обвителния акт, като е дал указания при по делото да се опише какво точно е правил всеки от подсъдимите, в настоящия такъв не е добавено нищо ново съществено, а обвиненията са грешни с множество противоречия, смята представителя на Павел Скръчков – Мотикара адвокат Василева. Според нея по голяма част от обвиненията липсват конкретни факти.

Относно териториалната подсъдност на делото, всички юристи изразиха желание процесът да се прехвърли към Софийски градски съд. Като причина те изтъкнаха това, че трима от подсъдимите живеят в София, седем от свидетелите също, а други четирима са от Костинброд и само шест лица са от Пловдив. Другите 12 свидетели са пръснати из цяла България. Освен това трима от общо четири адвокати са от София, както и четири от шестте вещи лица. С оглед на това делото би преминало много по-бързо и с много по-малки разходи.

Съдът обаче прецени, че към момента делото е подсъдно на Окръжен съд-Пловдив и то ще се гледа тук. Относно това дали процесът ще продължи при „закрити врата” магистратите ще се произнесат след като бъде поправен обвинителният акт.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред апелативните магистрати.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.