8 г. затвор за Ваклин Хъмчев, убил трима младежи на пътя край Цалапица

0

Пловдивският апелативен съд завиши с 3 години присъдата на Ваклин Хъмчев от Златоград, който вечерта на 13 май 2019 г. при движение назад с влекача си с ремарке на пътя Пловдив – Пазарджик се блъсна в БМВ и тримата млади мъже в него загинаха. Произнесената от окръжните магистрати присъда беше 5 години, сега става 8.

Причината Хъмчев да предприеме рискованата маневра е, че неволно изпуснал отбивката за Цалапица. В това време по пътя се движело БМВ, управлявано от Ангел Змийчаров, в което пътували и приятелите му Филип Михайлов и Михаил Михайлов, и тримата от Пазарджик. Змийчаров шофирал с 89 км/час при ограничение от 60 и се блъснал в ремаркето. Двама от младежите вътре починали на място, третият – малко по-късно.

„В решението си ВКС нарича Хъмчев безразсъден и много опасен водач. Той е предприел маневрата с пълното съзнание, че тя е забранена и много опасна“, пледира един от адвокатите на близките на жертвите Костадин Сарийски и настоя за присъда от 12,5 г. затвор.

„Той не е бил наясно със ситуацията, ако е знаел, че само след няколко киломера има кръгово кръстовище, нямаше да тръгне назад. Хъмчев не е личност с висока степен на обществена опасност, има безукорно процесуално поведение, никога не е станал повод за отлагане на делото, вчера е бил на операция на челюстта, но днес е тук. Той съжалява искрено, а и има сериозно съпричиняване. За 30 години като шофьор Хъмчев има само няколко нарушения, но кой няма“, заяви защитничката на подсъдимия Светлана Паскалева и поиска справедливо наказание.

„Много съжалявам за това, което направих“, каза водачът в последната си дума. В крайна сметка съдебният състав прие, че става дума за особено тежък случай.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВКС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.