73-годишен гинеколог спипан за трафик на бебета

0

Гръцката полиция разби нова мрежа за незаконниосиновявания на деца, позиционирана на гръцкия остров Крит. Координатор на групата е 73-годишен местен гинеколог, основател и управител на клиника. 44-годишна и друга 37-годишна жена са имали основна отговорност за надзора, транспортирането, грижата за настаняването и плащането на адвокатските такси, както и прилагането на лекарствата на сурогатните майки. 37-годишната е действала и като брокер, докато 44-годишната се е занимавала със сключването на фиктивни договори за наем, фалшифициране на документи.

Според официална информация на гръцката полиция, с цел разбиването на престъпната организация, в ранните часове на вчерашния ден, вторник, 8 август 2023 г., в Крит, Атина и Солун е проведена мащабна полицейска операция. участие на полицейски служители от Отдела за организирана престъпност на Крит, Солун и Атина.

Арестувани са осем членове на организацията, която е действала повече от десетилетие в различни области като остров Крит, Солун, Атика, Агринио, Катерини и Трикала.

Арестуваните са обвинени в трафик на хора, посредничество при осиновяване на непълнолетно, покупко-продажба на генетичен материал или оплодени яйцеклетки, фалшифициране на данни от медицинско досие с цел финансова облага, фалшиви медицински свидетелства, предназначени за съдебна употреба, фиктивни бракове и измама.

Мозъкът на канала е 73-годишен гинеколог, който е давал инструкции на жени (брокери) да идентифицират чужденки от Балканите в затруднено финансово положение, които са продавали яйцеклетките си или са използвани като сурогатни майки срещу заплащане. Впоследствие бременните жени са настанявани в домове, където са били под пълен контрол до приключване на бременността.

Установено е, че в няколко случая една и съща вербувана жена е била използвана от организацията, първоначално в търговията с яйцеклетки, а след това като сурогатна майка.

Чрез изградената мрежа от контакти – партньори (клиники, медицински лаборатории, външни лекари), трафикантите са прикривали незаконната си дейност.

Услугата за сурогатно майчинство, в повечето случаи е варирала от 70 000 до 100 000 евро (без да се включват месечните плащания на обезщетение за сурогатно майчинство от името на съответния родител), от които 70% се предполага, че е нетната печалба.

От декември 2022 г., когато започва разследването на гръцката полиция, до днес според записаната информация 71 жени са дали яйцеклетки, 98 жени – жертви на трафик са станали сурогатни майки. Всички те са живеели в 14 къщи в град Ханя на остров Крит, охранявани от членове на престъпната организация.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.