0

Възможно е момиче да е уредило убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Тази версия за първи път лансира пред „Телеграф“ майката на убитото момче Атанаска Бакалова.

При разпитите в прокуратурата обвиняемият Рангел Бизюрев също е обяснил, че е разбрал, че Митко е говорил лоши неща за него, а след това била организирана среща между двамата, за да се разберат. 

Срещата не е изключено да е била уредена от момичето или пък то да е било повод за нея, както се коментира още от началото, че спорът им е бил именно заради жена. „Възможно е момиче да е изкарало сина ми от къщи във фаталната вечер. Той си е писал до последно с едно момиче и то най-вероятно го е помолило да излезе“, коментира в интервю за „Телеграф“ майката Атанаска Бакалова. От обясненията при разпита на Рангел Бизюрев тази хипотеза не се изключва. Тъй като разпитът не е публичен, не се знае дари Бизюрев е споменал въпросното момиче, казал ли е кое е, за да бъде разпитано, и то като свидетел. 

Обиди 

Бизюрев е признал, че е удрял Митко. Това става след настъпил инцидент между двамата, след като обвиняемият е получил информация, че е бил обиждан от страна на Митко. Бизюрев е пояснил, че е пожелал само да се види с Митко и да поговорят. Те са започнали да говорят, разменили са си обидни реплики. Бизюрев е нанесъл няколко удара по тялото на Митко, но отрича обаче да го е удрял по лицето и така да му бъде счупена носната преграда, довела до смъртта. По думите на адвоката беглецът е отрекъл да го е блъскал и ритал Митко. 

Разкритие 

30-годишният мъж признал, че е нанесъл 4 удара на Митко, но в тялото, а не в лицето, както всъщност твърди свидетелят Борислав Динков. Тук е имало противоречия в показанията им. Бизюрев оказа пълно съдействие на разследващите, той е заявил, че Борислав Динков не е нанасял удари по Митко. Относно заравянето на тялото адвокатът му Димитър Колев каза, че  Бизюрев е заявил, че колата, с която е карано тялото, е била на бащата на близнаците. 

Борислав и Валентин Динкови се сочат за укриватели. Майката на Митко обаче е категорична, че те не само са укрили тялото на сина й, но и са замесени в убийството му. „Не може да са само двама души. Мисля, че има повече замесени“, коментира Атанаска Бакалова. Тя е убедена, че освен близнаците има и други замесени в бруталното убийство на сина й.  Екстрадираният от Дания у нас Бизюрев кацна с полет късно вечерта в сряда, а в четвъртък беше конвоиран с охрана на Министерството на правосъдието до Окръжния съд в Пловдив, а след това отведен окован в ареста на Пловдивския затвор. Преди съдът да разгледа мярката му за неотклонение, Бизюрев бе разпитван в продължение на часове от прокурори. 

Укриване

Бизюрев е обвинен, че е пребил до смърт 24-годишния Димитър Малинов на 20 юли 2023 г. в село Цалапица. Тялото на Митко бе открито седмица по-късно, заровено в покрайнините на селото. Още преди да бъде намерен трупът на жертвата му, Бизюрев напусна България и се укри. Срещу него бе повдигнато задочно обвинение и бе издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА). Мъжът бе установен в края на септември на територията на Нидерландия, но не е задържан от тамошните власти.

Причината беше, че към онзи момент българската ЕЗА не се признаваше в останалите държави – членки на Европейския съюз. Така Бизюрев не е бил задържан от властите, въпреки че е бил установяван първо на територията на Германия, а след това и на територията на Нидерландия. 

Откази 

Масовите откази в ЕС да изпълняват ЕЗА от България станаха, след като Съдът на Евросъюза установи липса на ефективна съдебна защита за лицата, чието предаване иска българската прокуратура. От Съда на Европейския съюз посочват, че при ЕЗА прокурорът може да се квалифицира като „издаващ съдебен орган“ и трябва да подлежи на съдебен контрол. В останалите държави членки на съюза ЕЗА се издава от съответния съд, а не от прокурор. След законова промяна у нас това стана възможно.

Междувременно Бизюрев бе открит в малък провинциален град в Дания в края на ноември 2023 г., Там той се изправи пред две съдебни инстанции – градските магистрати и Върховния съд, които съответно разрешиха и потвърдиха екстрадирането му в България, което в крайна сметка вече е факт. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.