34-годишен мъж арестуван за мрежа от сайтове с тежко сексуално насилие над деца

0

При операция Narsil е разбита мрежа от интернет сайтове, съдържащи материали с малтретиране на деца и предназначени да генерират печалби от реклама, съобщиха от МВР.

В хода на глобалните действия, ръководени от Интерпол, в България е задържан 34-годишен мъж и е закрит управлявания от него онлайн форум, улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца.

Операцията е продължила 2 г., а целта ѝ е изправяне пред правосъдието на престъпници, управляващи мрежи от сайтове с материали на сексуално малтретиране на деца.

В хода на съвместните действия страните членки работиха с базата данни Worst of List на Интерпол (IWOL) и споделяха разузнавателни данни с оглед откриване на заподозрените и координиране на арестите.

В един от случаите брат и сестра, и двамата в началото на 30-те си години, са арестувани в резултат на цифрови улики от IWOL и разузнавателни данни, предоставени от глобалната полицейска общност и насочващи следователите към заподозрените в Аржентина.

Българските правоохранителни органи, съвместно с прокуратурата, идентифицираха и задържаха 34-годишен, управлявал онлайн форум от 2020 г. Полицията закри форума, за който се смята, че е улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца. След ареста продължават действията за установяване на ползватели на форума.

В рамките на руския етап от операция Narsil полицейските власти арестуваха двама 24-годишни за производство и онлайн разпространение на материали, изобразяващи сексуално насилие над непълнолетни.

С подкрепата на отдела за разследване към Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, тайландската полиция арестува 45-годишен тайландски гражданин за притежание и онлайн разпространение на материали със сексуално малтретиране на деца.

Narsil е една от първите операции на Интерпол, фокусирана върху идентифицирането, локализирането и задържането на хора, получаващи рекламни приходи от посетители на уебсайтове, които се интересуват от разглеждане на съдържание със сексуално насилие над деца, уточняват от МВР.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.