220 кг „бело” изшмърквани в България на година

0

Около 200-220 килограма кокаин се консумират в България годишно. Това заяви пред БНТ шефът на отдел „Борба с наркотрафика“ в агенция „Митници“ Стефан Бакалов. Най-употребяваният наркотик у нас остава марихуаната, но е много трудно да се изчисли приблизителното количество, защото производство на канабис има навсякъде.

Кокаинът и хероинът влизат предимно от чужбина и на база на данни за производство и заловени от властите количества може да се каже каква част остава „на пазара“. Вторият най-употребяван наркотик в България е кокаинът.

„Годишно се произвеждат около 2800 тона като Европа е най-големият консуматор в момента, измести Латинска Америка и САЩ. Около 300-350 тона са потреблението на Европа годишно. А като знаем, че задържанията на кокаин са около 1900 тона годишно, близо 1000 тона са на пазара. От тях 300-350 тона са в Европа. От тях около 200-220 килограма се използват в България годишно“, обясни Бакалов.

По думите му у нас има и лаборатории за производство на метамфетамини и амфетамини. Наскоро ГДБОП са разбили една от най-големите за метамфетамин.

Трафикът на наркотици в световен мащаб е динамичен и се движи по правилата на пазара, каза още Бакалов. В момента Европа е най-големият консуматор на кокаин, но той е много търсен и в някои държави в Близкия Изток и Азия, а там цената на наркотика е в пъти по-висока. Кокаинът си остава най-скъпата стока. Навлизат обаче по-масово и метаамфетаминът и фентанилът.

Фентанил бе засечен в България през миналото лято. Той бе открит в хероин, разпространяван сред наркозависими във Варна. Проблемът с това вещество е, че води до пристрастяване изключително бързо, но и фаталният изход при предозиране с него е много чест.

Според МВР обаче появата на фентанил у нас по-скоро инцидентна. Миналата година от полицията заявиха пред Mediapool, че това вещество няма сериозно влияние върху пазара на наркотици.

„Появите са спорадични, в повечето случаи след кражба или отклоняване от легални пратки. Постоянно се осъществява транспорт на легални пратки от производители – фармацевтични заводи, до клиенти – медицински заведения“, заявиха от МВР.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.