Categories
Здраве

Научно списание публикува резултатите от изследванията на руската ваксина

Научно списание публикува резултатите от изследванията на руската ваксина

Авторитетното британско научно списание „Лансет“ публикува резултатите от изследванията на руската ваксина „Спутник V“ срещу COVID-19, създадена от института „Гамалея“.

В публикацията се посочва, че препаратът е 100 процента ефективен, съобщават световните агенции и БТА.

Резултатите от двете изпитания, проведени през юни-юли тази година с участието на 76 души, са приветствани от Москва като отговор към критиците.

Сп. „Лансет“ предоставя подробни данни от първата и втората фаза на клиничните изпитания. Отбелязва се, че всички доброволци са развили стабилен хуморален и клетъчен имунен отговор. Освен това отчетеното ниво на антитела е 1,5 пъти по-високо в сравнение с това на преболедували инфекцията.

Според директора на института „Гамалея“ Александър Гинцбург, публикацията за руската ваксина е оценена от петима независими рецензенти в съответствие с всички международни правила. Материалът е придружен от коментари, които институтът счита за „честни и премерени“.

Отбелязва се също, че сп. „Лансет“ възнамерява да продължи поредицата публикации за руската ваксина. Планира се и публикуването на резултатите от третата фаза на клиничните изпитания, която трябва да започне скоро в Москва. В нея ще участват 40 хиляди доброволци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *