Categories
Любопитно

Как да се преодолеете ревността?

Ревността генерално не е нещо хубаво. В повечето случаи е безпочвена и е основана на вътрешните ни несигурности и комплекси, а не на нещо, което другият човек е направил. Има два типа ревност – романтична и състезателна.

При романтичната се чувстваме сякаш искаме да сме единственто нещо за човека срещу нас и да имаме цялото му внимание и обожание. Естествено, това невинаги е възможно, особено ако искаме излизаме с интересна личност, която си има свои занимания и цели.

При състезателната ревност просто искаме да сме по-добри от всичко и от всички. Това също е невъзможо, защото винаги ще се намери някой по-хубав, по-умен и по-забавен. Реността само ни изяжда отвътре, вкарва негативност в живота и ни ни кара да се чувстваме зле.

Как да се справите с нея?

Преди всичко се замислете какво провокира ревността ви. Кои са усещанията, действията и думите, които карат всичко отвътре да ви кипне. Въможно ли е тези неща да ви нося спомени за предишен момент, в който сте изревнували? Да индентифицирате защо определени неща ви карат да ревнувате и да ги свържете с миналото е първата крачка към това да се освободите от ревността.

След това не се притеснявайте да се успокоите и да си позволите да сте уязвими. Колкото и да бушува в нас ревността, винаги има начин да се отпуснем и да омекнем. Колкото и да са силните негативните ви чувства, не забравяйте, че ще отминат. Приемете чувсвото и не действайте. Не си позволяайте веднага да ставате критични към себе си и да мислите негативно.

Тези негативни мисли само ще ви накарат да се чувствате зле и да се самосаботирате. Ако сте във връзка, първоначалният ви инстинк ще е да се скарате с половинката си, което ще донесе още повече проблеми и ще нарани и двама ви. Вместо това, намерете чувство за сигурност. Фокусирайте се върху силните си страни и хубавите си качества.

Не е нужно някой да ни възхвалява постоянно, за да знаем, че сме страхотни. Възпротивете се на вътрешния си критик. Така ще овладеете емоциите си, които често идват от вътрепната ви несигурност, а не от истински проблем.

Не забравяйте, че в ревността има и нещо хубаво. Тя ни подтиква да сме все по-добри и да работим върху себе си, както и да даваме най-доброто от себе си. Вместо да ѝ позволявате да ви превърне в чудовище, използвайте ревността като мотивация да продължавате напред и да се вдъхновите за дейстие.

Източник: https://lifezone.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *