Categories
Любопитно

Животът започва тогава, когато осъзнаеш, че не трябва да доказваш каквото и да е, на който и да било

Когато изпитваме постоянна нужда да се доказваме пред другите, поставяме себе си в несигурно положение. Вместо да се опитваме да се развиваме, ние се концентрираме върху исканията и мненията на околните. Така всъщност живеем за тях, а не за себе си.

Ако не сме в състояние да се обичаме истински и да приемем безусловно, че сме достойни, ние ще попаднем в клопката на хорското мнение. Позволяваме на другите да ни влияят, да определят действията ни, да диктуват живота ни. Те стават доминиращи, а ние – зависими.

Да се доказваме пред другите и все едно да се състезаваме с вятъра. Участваме в състезание, в което на 100% ще бъдем губещи.

Единственият начин да излезем от този омагьосан кръг и да осъзнаем, че този порив да се доказваме пред другите е напълно безсмислен. Птиците състезават ли се със самолети? Те летят, защото това е природата им. Рибите състезават ли се с корабите? Те просто плуват, защото са риби – друго не могат да правят.

Така и ние, трябва да осъзнаем, че основната ни природа е любопитството – желанието да се учим и израстваме, а не се доказваме пред другите. Смисълът на живота ни не е да се състезаваме с другите. Тази битка е загубена, защото винаги ще има по-добри от нас.

Да, конкуренцията може да бъде градивна за нас, но не и ако живеем в непрекъснат стремеж да й се доказваме. Това ще ни донесе огромни дози стрес и ще направи живота ни мъчителен.

Доказвайте се само пред себе си. Състезавайте се само с вас самите в миналото. Стремете се да се развивате и да бъдете по-добри от вчера.

Сравнението с другите може да бъде най-лошият ни враг, а доказването пред другите – най-страшната ни болест.

Източник: lifezone.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *