18-годишният убиец от Пазарджик избягал, защото се ужасил от убийството

0

Съдът остави в ареста 18-годишния Никола Райчев, който е обвинен в умишленото убийство на 21-годишния Ангел Здравков в Пазарджик.

Според обвинението малко преди 19 ч. на 29 септември младежът пробол два пъти с нож Ангел, който се разхождал с приятелката си. Починал е е от кръвозагуба на път за болницата. Причината за тежкото престъпление е ревност. Извършителят беше издирван в няколко района на България, след като избяга от местопрестъплението и се опита да се укрие. Днес след убийството Никола Райчев беше арестуван на жп гарата в София.

Райчев влезе в Пазарджишкия съд под засилена охрана и не отговори на нито един от журналистическите въпроси. Служител от конвоя сподели, че 18-годишният младеж изглеждал смазан във временния арест, не се държал арогантно или агресивно с охраняващите го.

В съдебната зала Райчев поиска да бъдат изведени камерите и да не бъде сниман. Оказа, че часове преди съдебното заседание заподозреният за убийството внезапно се е отказал от услугите на известен пазарджишки адвокат.

В съдебната зала прокурор и адвокат влязоха в спор дали обвиняемият сам се е предал на полицията, предаде „Виделина“.

Пред съда Райчев заяви, че се е предал сам и адвокатът му поиска да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „домашен арест“ с електронна гривна.

При представянето на основанията за задържането под стража на обвиняемия прокурор Кацаров подчерта, че не само има обосновано предположение, че Николай Райчев е автор на убийството с два удара с нож, но има и опасност той да се укрие и да извърши друго престъпление.

Като аргументи за своята теза държавният обвинител посочи и наличието на двама свидетели очевидци на случая, както и фактът, че Райчев след извършване на престъплението е напуснал областта с кола, после я е оставил и е продължил към София, където е заловен на централната жп гара.

Няма данни, че обвиняемият е направил опит сам да се предаде, категоричен беше прокурор Кацаров. Относно вероятността да извърши ново престъпление той се позова на начина, по който е действал при настоящото, както и, че срещу него има предварителна проверка.

Освен това като доказателство беше посочен чат между Райчев и друго лице преди убийството, при който той бил много агресивен.

Пред съда Райчев заяви, че сам се е предал.

Адвокатът му оправда напускането на областта от неговия доверител с ужаса, който бил изпитал от деянието си, а чистото му съдебно минало говорело за това, че той няма да извърши друго престъпление. Накрая защитникът поиска домашен арест с електронна гривна, аргументирайки се и с това, че Райчев сам се е предал на органите на полицията.

Според прокуратурата, обаче, Райчев е извършил умишлено убийството, за което го заплашва присъда от 10 до 20 години. Възможно е впоследствие обвинението да бъде променено в „убийство по особено мъчителен начин“ и да се стигне до доживотна присъда.

Днешното решение на съда може да бъде обжалвано в Апелативен съд – Пловдив на 10 октомври от 10:00 часа.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.