115 млн. щети за бюджета от осигуровки при закриването на базови централи и мини в Югозападния въглищен регион

0

Осигуровките на енергетиците и миньорите от топлофикациите и мините от областите Перник и Кюстендил, които внасят техните работодатели, осигуряват на държавния бюджет около 115 млн. лв. годишно. Изчисленията са направени на база на справката от Националния статистически институт въз основа на броят заети в енергийните предприятия в региона и средната брутна заплата.

„Топлофикация Перник“ като един от най-големите предприятия за област Перник осигурява 600 работни места. В ТЕЦ „Бобов дол“ работят 900 човека. Останалите заети са в мините и всички транспортни и логистични фирми, както и тези, извършващи монтажните дейности. Общо над 6100 души за пряко засегнатите заети. Непряко заетите в транспорта, ремонт и поддържка, доставка на резервни част и др. надхвърлят 5000 човека.

Енергетик с нето заплата под 1900 лева има над 500 лв. удръжки за социално, здравно осигуряване и др., а неговият работодател около 900 лв. в зависимост категорията на труд.

„Не такава „социална справедливост“ ни обещаваха години наред. Вземат ни перспективата, застрашават пенсиите с огромна дупка в бюджета. Младите, ясно, ще се оправят сами. Срещу всеки закрити 1000 работни места с измислените им проекти ще открият най-много 50. При това застрашавайки националната сигурност“, коментират енергетиците.

Преди време кметът на Дупница Методи Чимев подчерта, че централата заработва 20% от брутния вътрешен продукт на областта и дава работа на над 1000 човека от община Дупница. Детелина Борисова, зам.-кмет на Бобов дол, също беше категорична, че „ без ТЕЦ-а общината загива!“

Останалите средства, влизащи в държавния бюджет от третия голям въглищен регион – Стара Загора, надхвърлят 300 млн. лв.

И в трите региона са категорични, че трябва да бъдат предвидени средства и за допълнителни обучения, които да позволят на работещите да се преквалифицират, още повече, че последвалите промени ще се отразят и върху други сектори на икономиката. Трите териториални плана за справедлив преход не дават перспектива нито за работещите, нито за икономиката на България, а за справедливост не може и дума и да става, гневни са миньори и енергетици.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.