11 години затвор получи 82-годишният дядо Благой, убил роднина заради ренти

0

Пловдивският окръжен съд даде 11 години затвор при първоначален строг режим на Благой Цветилов от първомайския квартал „Любеново“. Той го призна за виновен за убийството на далечния му роднина Митко Иванов.

Възрастният мъж ще трябва да изплати и по 100 хиляди лева на двете дъщери на жертвата, а на съпругата му – 120 хиляди лева, постанови съдът.

„Митко Иванов всъщност се самоуби – опита се да ме удари, аз се дръпнах назад, пръстът ми сигурно е бил на спусъка и се произведе изстрел. От него бликна кръв като от чешма.“ Това обясни пред Окръжния съд в Пловдив 82-годишният Благой Цветилов от първомайския квартал „Любеново“, обвинен, че на 21 октомври 2022 г. е убил Митко Иванов след спор за земи и ренти. Досега възрастният мъж винаги е признавал вината си е твърдял, че съжалява, но преди четенето на присъдата направи опит да прехвърли вината на жертвата. Запитан защо е стрелял втори път, той повтори версията си от предишното заседание, че му било паднало пердето. „Животът му беше свършил още с първия изстрел, при толкова кръв му оставаха 2 минути живот“, допълни оправданията си Цветилов.

Прокурорът по делото Калоян Димитров поиска 17 г. затвор за пенсионера, като изтъкна, че има превес на смекчаващите обстоятелства, едно от които са годините на подсъдимия. „Предвид преклонната му възраст това наказание е еквивалентно на доживотна присъда“, заяви той.

Адвокатката на близките на убития Росица Драгинова обаче не се съгласи. „Напротив, преклонната му възраст е отегчаващо вината обстоятелство, вместо на тези години да дава пример, той взима пушката и убива“, изтъкна тя. Според нея застреляният Митко Иванов редовно е изплащал ренти на Цветилов, но възрастният мъж не е бил доволен, и на фаталната дата е бил решен да се саморазправи с него. „Дори и да се приеме, че първият изстрел е бил случаен, той умишлено произвежда втори – в тила и шията на Иванов. После тръгва да се хвали из цялото село, че е свършил Татровеца, както са наричали Иванов“, каза още Драгинова. От името на дъщерите и съпругата за Иванов тя поиска 20 години затвор.

Защитникът на Цветилов Чавдар Петров настоя за наказание между 10 и 15 години.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.