104-годишна старица връзвана насила във видинска болница

0

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) приключи проверка по самосезиране от излъчен телевизионен репортаж, съдържащ твърдения за 104-годишна жена, връзвана за крайниците, докато е била на лечение в МБАЛ „Света Петка“ АД във Видин, съобщиха от изпълнителната агенция. От ИАМН допълват, че в репортажа са изразени съмнения от близките на жената за регулярно предоставяне на необходимите ѝ медикаменти по време на нейния престой в болницата.

В хода на проверката инспекторите на ИАМН са констатирали, че в медицинската документация на лечебното заведение се съдържат данни за двукратна фиксация (имобилизация) на пациентката. Записите не съдържат реквизитите, които се изискват според правилата на лечебното заведение – имената на членовете на екипа, осъществили мярката, и имената на медицинските сестри, водещи наблюдението.

При втората фиксация в съответния медицински запис не е определeно нейното времетраене, което не би трябвало да надвишава максимално определеното време – до два часа. Документираните действия на медицинския екип не съвпадат в описателната си част със становищата им, дадени в хода на проверката.

Съгласно медицинския запис от този ден е фиксиран долен десен крайник с колан, а в становищата на ангажираните по случая служители се твърди, че фиксацията е осъществена с марля и бинт на дясна ръка. По тези констатации в рамките на правомощията на ИАМН проверяващата комисия е информирала работодателя, че са налични предпоставки за образуване на производство по ангажиране на дисциплинарна отговорност съгласно Кодекса на труда, посочват от ИАМН.

Анализът на медицинската документация, свързана с ежедневния прием на лекарствата, които пациентката е приемала преди хоспитализацията, е констатирал съмнения за пропуски в редовното им предоставяне по време на болничния ѝ престой.

Инспекторите на ИАМН не са установили данни за допуснати административни нарушения, които да попадат в обхвата на контролните правомощия на агенцията и да обосновават образуването на административнонаказателни производства, пише БТА.

За установените факти и обстоятелства, с оглед преценка за последващи действия по компетентност, са уведомени Областна дирекция на МВР – Видин и Районна прокуратура – Видин. Министърът на здравеопазването е уведомен с писмо за резултатите от проверката, посочват от ИАМН.

От пресцентъра на изпълнителната агенция съобщиха на 28 март, че ИАМН е започнала извънредна проверка на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Атанас Дафовски“ АД и на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – Кърджали.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.