Враца пак изригна: Пускате убийци!

Враца пак изригна: Пускате убийци!

3221
0
СПОДЕЛИ

- И в събота стотици излязоха на протест срещу решението на съда да остави под домашен арест братята, обвинени в умишлено убийство на 18-годишния Тодор Йорданов

- Резултатите от втората аутопсия, направена от специалисти от ВМА, излизат в понеделник

В събота стотици врачани отново се събраха на протест срещу решението на съда да пусне под домашен арест братята Десислав и Иван Дамянови, обвинени в умишлено убийство по хулигански подбуди на 18-годишния ученик Тодор Йорданов.

Съучениците му

разчистиха снега

с ръце, за да

положат цветя

и свещи

на мястото, където Десислав и Иван го смляха от бой след спречкване на пътя. “Няма да те забравим, Тошко!”, скандираха връстниците му, преди да се огправят на шествие към съдебната палата и районното управление на полицията.

“Ще протестираме, докато убийците на Тошко не получат справедливи присъди”, категорична бе приятелката на Тодор – Грета Георгиева, станала свидетел на смъртта му. Вече започнаха да се чуват гласове, че моят съученик сам е предизвикал братята и си е изпросил боя. Това не е вярно. Но дори да е така, никой няма право да отнема човешки живот по какъвто и да е повод.”

Сред протестиращите бяха и родителите на 16-годишния Николай Димитров, който бе пребит до смърт от трима гардове на нощно заведение през 2014 г. (Виж карето.)

Преди това прокурорът Ивайло Христов заяви, че в понеделник ще обжалва пред Софийския апелативен съд и отново ще поиска за братята задържане под стража за постоянно.

Още в петък полицаите едва удържаха възмутените хора да не нахлуят в съдебната палата. Наложи се съдебната охрана да задържи още два часа в сградата братята, по-известни като Поничките, докато недоволните се разотидат.

“Пускането под домашен арест на тези биячи, лишили от живот един млад човек, е пълно безумие и гавра на съда с очакванията на хората. Веднъж прокуратурата във Враца показа, че не е в час, като първо повдигна нелепото обвинение към Дамянови, че са причинили смърт по непредпазливост вследствие на нанесената на Тодор лека телесна повреда. Сега окръжният съд

явно ни смята за

дебили, като ги

праща да си седят

вкъщи,

макар и обвинени вече в умишлено убийство. Не от реформа, а от истинско сътресение се нуждае нашата съдебна система”, каза Красимир Вътов от дружество “Родолюбиви врачани”.

Като пълна подигравка с паметта на Тодор и над събраните доказателства за вината на Десислав и Иван Дамянови определи решението на съда и братът на пребитото до смърт момче Ивайло Йорданов. Той сподели, че след предявяването на новото обвинение за убийство към Поничките близките му и целият град са очаквали братята да останат зад решетките, докато приключи окончателно разследването по случая. Ивайло недоумява какви са били критериите на съдия Петя Вълчева, за да прецени, че известните с агресивното си поведение Дамянови няма да попречат на следствието и няма да въздействат върху свидетелите. Съдия Петя Вълчева обаче каза, че на този етап няма да коментира публично решението си. Нейните действия обаче и друг път са предизвиквали протести. 

 

Близките на убитото момче и вчера не знаеха кога ще могат да го погребат. Стана ясно, че в петък е приключила поисканата от Главна прокуратура втора аутопсия на Тодор. Екипът от патоанатоми от ВМА вероятно ще даде заключението си в понеделник. То ще бъде представено най-напред пред окръжната прокуратура във Враца, която единствено може

да разреши на

близките да

вземат тялото,

което вече шести ден стои в хладилна камера на врачанската морга.

Местни патолози пък лансираха версията, че Тодор имал сърдечни проблеми и е много вероятно да е получил инфаркт по време на скандала с братята. Близките на момчето обаче категорично отричат някога Тодор да е имал проблеми със сърцето и се възмущават от появилите се публикации, че преди време преживял микроинфаркт.

“Никога Тошко

не е имал

сериозни

сърдечни

проблеми освен

аритмия,

но това не е болест. Лекари са го преглеждали многократно, докато учеше и спортуваше, но не откриха нищо обезпокоително. Не са му предписвали нито лечение, нито някакви лекарства. Смятаха аритмията за нещо естествено за възрастта му и натоварванията в спорта”, казва майката на Тодор Цецка Йорданова.

Светла Генова, адвокат на Десислав Дамянов: Още не се знае причината за смъртта на момчето

Разбирам огорчението на хората, но нека не забравяме, че според чл.16 от НПК обвиняемият се смята за невинен до доказване на противното. Мярката домашен арест също е тежка, тъй като ограничава правото на свободно придвижване и представлява в известна степен лишаване от свобода. Освен това тя не е наказание.

Разследването все още е в начален етап, не са събрани всички доказателства. Съдът взема мярка за неотклонение задържане под стража, когато има обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание. Доказателствата по делото пък трябва да сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

В този случай не може да се твърди, че има обосновано подозрение двамата обвиняеми да са извършили убийство по хулигански подбуди, тъй като все още няма яснота по причината за смъртта на пострадалото момче. Съдът се е позовал на предварителното заключение на петчленна експертиза, според която “травматичните увреждания по тялото на пострадалия са му причинили болка и страдание и не може да се даде категорично заключение за причината за смъртта”.

В хода на досъдебното производство сегашното обвинение все още е работно и не е окончателно. То би могло да претърпи измение обаче след изясняване причините за смъртта и събирането на други доказателства. 

Съдийката отърва от доживотна Цофъра, Скинара и Акулата преди година

Решенията на врачанската окръжна съдийка Петя Вълчева не за първи път предизвикват протести.

През юни м.г. тя бе председател на състава, който осъди на по 18 г. Цофъра, Скинара и Акулата – гардове от нощно заведение, които с особена жестокост пребиха 16-годишния ученик Николай Димитров в края на август 2014 г.

Месец по-късно той почина, без да излезе от комата.

Предстои дело в Софийския апелативен съд, където присъдата се обжалва с искането за максимална доживотна присъда.

За родителите на Ники бяха пълен шок мотивите на съда, че той не е убит по особено жесток начин. Страстите на недоволните граждани и тогава се разгорещиха около съдебната палата във Враца, а лекарите, колеги на почернените родители, изказаха в декларация огромното си разочарование от съдебната ни система и възмущението от неадекватните присъди за убийците.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/crime/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273