Бисер от Бургас е новият Динко

Бисер от Бургас е новият Динко

Младежи задържаха нелегални бежанци, но в крайна сметка си изпатиха българите

1323
0
СПОДЕЛИ

Случаят с Динко, който залови нелегално минали през границата ни бежанци, се повтаря. На снимката виждате Бисер и неговите приятели. Те не са просто авантюристи- всеки един от тях има работа, на която ходи от понеделник до петък, членове са на ОЗБГ (Организация за закрила на българските граждани), а през почивните си дни патрулират по границата.

Те са били на разходка в гората, с тях също е имало екип на Нова тв, когато виждат цели 23-ма бежанци на около 8км от границата. Тоест, те са преминали през нея, без никой да ги забележи. Бисер и приятелите му моментално се обаждат на гранична полиция, но те така и не идват. Съответно, младежите се обаждат втори път, но тогава получават отговор, че не могат да ги намерят из гората, затова те се хващат и водят бежанците в близкото село Близнак. Вижте останалата част от разказа на Бисер от първо лице.

„На 3 април 2016 година членове на ОЗБГ, заедно с екипа на предаването „Ничия земя“, се отправиха на разходка в гората. Времето беше хубаво и условията за поход бяха прекрасни. Разхождахме се, журналистите снимаха и ни интервюираха. Обсъждахме в коя посока да се разходим и къде да спрем да хапнем. В гората стояхме няколко часа и се изморихме. Бяхме 11 човека и изведнъж забелязахме група хора да минават. Сториха ни се подозрителни и се запътихме към тях. Те се спряха, когато ни видяха. Оказаха се 23 мигранти от афганистански произход. От тях имаше 18 мъже, 3 жени и 2 деца. Веднага подадохме сигнал на Гранична полиция. Мина се известно време, но не идваха и звъннахме отново.
Понеже не можахме да обясним точното си местоположение, се наложи да придружим мигрантите до близкото село Близнак, откъдето да ги вземат граничните полицаи. След около час, от първия подаден сигнал, пристигнаха граничните полицаи.
Без да се легитимират, поискаха документите на всички от ОЗБГ, както и на журналистите. Започнаха да ни задават въпроси какви сме, откъде сме, какво правим тук и т.н. и да проверяват документите ни, а в същото време мигрантите ги оставиха настрана. Нито им поискаха документи, нито ги обискираха за оръжия, нито им обърнаха по-специално внимание. Интересът на граничните полицаи беше изцяло насочен към ОЗБГ и журналистите. Зададохме им въпроса дали можем да си тръгнем и казаха, че не може. Зададохме им въпрос дали сме задържани, но отговорът отново беше отрицателен, но въпреки това не можело да си ходим. Зададохме и няколко други въпроса на граничните полицаи, но отговори не получихме. Журналистите също не получиха отговори на въпросите си. Граничните полицаи единствено ни заповядаха да не снимаме. Държаха ни около час и половина и дойде камион на Българска армия. Натовари мигрантите и ни пуснаха да си ходим. Обяснения за държането си не ни дадоха, като цяло не дадоха никакви обяснения. Ние също не разбрахме причината, поради която бяхме задържани от граничните полицаи. На нас ни е ясно, че момчетата си вършат работата и изпълняват заповеди. ОЗБГ ще поиска обяснение кой началник е разпоредил заповедта за нашето задържане, на какво основание, защо мигрантите не бяха проверени, защо гранична полиция се забави толкова много и защо не се
легитимираха и не ни дадоха каквито и да било обяснения. Също така ще поискаме да се образува разследване срещу въпросния началник, както и на всички други високопоставени лица, които имат връзка с днешната акция на Гранична полиция спрямо ОЗБГ и журналистите“.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/crime/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273