Почистване на септичните ями и отпадъчните води

Почистване на септичните ями и отпадъчните води

295
0
СПОДЕЛИ

За почистване на отпадъчните води при изкуствени условия също се използват аеробните и анаеробните процеси. Понякога по отделно, понякога комбинирано.

На пазара се предлагат основно два вида пречиствателни съоръжения – аерационна биологична пречиствателна станция и септични ями с различни модификации и комбинации на процесите.

Изкуствените условия позволяват да се ускори процеса на очистване на водите, да се намали заеманата площ за филтрационни полета и отделяните неприятни миризми.

Автоматизацията на аерационните съоръжения улеснява (но не поевтинява) експлоатацията. Биологичните пречиствателни станции и септичните ями често се използват с биофилтри, представляващи изкуствени съоръжения, в които процеса на почистване на водите е аналогичен на процеса във филтрационните полета. Можем да кажем, че биофилтъра е умалено филтрационно поле.

Септичните ями са енергонезависими пречиствателни съоръжения. Почистване на септичните ями може да се прави както аеробно, така и анаеробно. При комбиниране на двата вида микроорганизми се получават най-добри резултати. Удобни са за експлоатация. Грижата се свежда до почистване на септичните ями от твърдата утайка веднъж в годината.

Като недостатък може да се посочи не достатъчното почистване на отпадъчните води. В интерес на истината защо е идеално почистване на водите след като те се отвеждат в почвата и там преминават през почвената филтрация.

Септичните ями имат опростено устройство, евтини са и лесно се монтират.

Биологичната пречиствателна станция е с малки размери, сложна конструкция и висока цена. За да работи съоръжението е необходимо електрозахранване. Изисква се периодично обслужване веднъж на 3 месеца. Извършва се биологично почистване на отпадъчните води с голяма чистота. Специалните биодобавки са скъпи и не трябва да се забравя добавянето им.

Почистване на септичните ями може да се направи и с използване на специализирана техника. Трябва да се оставя около 20 % от утайката за да се възстановяват колониите на полезните бактерии. При естествени условия за почистване на септичните ями действат както аеробни, така и анаеробни микроорганизми.

В търговската мрежа има и голямо разнообразие от химически препарати за почистване на септичните ями. Те намират широко приложение за разрушаване на твърдата утайка на дъното на ямата. Това е необходимо за по-лесното изпомпване на ямата.

Септичната яма има много по-голямо приложение, което е продиктувано от по-лесното обслужване, по евтина е и е енергонезависима.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/crime/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273