Инсектициди – защитници на растенията

Инсектициди – защитници на растенията

1550
0
СПОДЕЛИ

Инсектициди – препарати за унищожаване на вредителите по растенията, битови насекоми, паразити по животните и човека (техните яйца и личинки).

Основа на инсектицидите е действащото активно вещество, което е отбелязано на опаковката. Различните препарати, направени на основата на едно и също активно вещество, имат еднакво действие върху вредителя.

Системното приложение на инсектициди с еднакво активно вещество предизвиква устойчивост (резистентност) на насекомите към него. За предотвратяване на резистентността е необходимо да се редуват препарати с различно активно вещество.

Според начина на проникване в организма на вредителите те се делят на:

– Контактни – унищожават насекомото при външен контакт с него. При такава обработка от вредителите се защитават само обработените части на растението. Контактните препарати имат само защитно действие и се измиват от водата при дъжд или поливане чрез оросяване.
– Чревни – проникват в организма на вредителя чрез храносмилателната му система.
– Системни – това са химически препарати, които могат да се предвижват чрез проводящата система на растението. Поражението на вредителя настъпва при хранене с третираните му части.

Според спектъра на действие инсектицидите се разделят на:

1. Препарати с широк спектър на действие – използват се борба с различни видове вредители.
2. Препарати с избирателно действие:
– акарициди – за борба с акари;
– нематоциди – за борба с нематоциди;
– биоциди – срещу битови неприятели и кърлежи.

Според степента на въздействие на вредните вещества върху организма на човека препаратите се разделят на категории:

– нулева – много опасни препарати и устойчиви в околната среда;
– първа категория – силно отровни препарати, разрешени за ползване само от специалисти;
– втора категория – отровни препарати, които могат да се ползват от хора, преминали курс по растителна защита;
– трета категория – слабо отровни химични препарати, които са предназначени за масово ползване, но ползвателите трябва да са отговорни за дейността си. Характеризират се с ниска токсичност за топлокръвните, разграждат се за 5 – 7 дни при условията на околната среда, което ги прави подходящи за ползване в зеленчуковото производство.

Използването на инсектицидите се извършва чрез пръскане, внасяне в почвата, прашене и направа на примамки.

Няма такива химически средства за борба с насекомите, които да са напълно безвредни за човека и животните. За това при работа с тях трябва да се спазват правилата за безопасност и предпазните мерки.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/crime/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273